De sfeertribune zat goed vol voor deze eerste wedstrijd zonder restricties.
© Union SG via Twitter | Het Joseph Mariënstadion in de zomer van 2021.

Eleven Sports bereid tot uitzondering op extra uitzendkost voor live voetbal in kantines

26/05/2023

Nadat de Vlaamse amateurploegen in overleg met de andere voetbalinstanties aan de Pro League vroegen om bij Eleven Sports hun zaak te bepleiten rond de uitzendkost, toont de rechtenhouder zich bereid om een specifieke regeling uit te werken. Nu moeten de clubs net zoals andere horeca betalen om Belgisch profvoetbal uit te zenden in hun kantines, maar zij zien het niet zitten om net als gewone cafés daarvoor extra te betalen.

Voetbal Vlaanderen had de kwestie voorgelegd op de Hoge Raad, waar de verschillende organisaties (Voetbal Vlaanderen, de Waalse tegenhanger ACFF, de KBVB en de Pro League) overleggen. Net zoals andere cafés moeten ook voetbalkantines sinds dit jaar de zogenaamde retributiegelden betalen aan Eleven Sports als ze beelden van de Jupiler Pro League uitzenden, bovenop het abonnementsgeld dat ze al betalen.

De onmogelijke concurrentie van het betaalde voetbal ten spijt, proberen de clubs hun supporters toch te lokken door wedstrijden uit te zenden. "Van de kleine winst die je dan kan maken door de wedstrijd zelf uit te zenden, blijft na de retributie niet veel meer over. Ik hoor van voldoende bestuurders die 'foert' zeggen en principieel liever de boete betalen dan nog extra af te dragen", aldus VV-woordvoerder Nand De Klerck.

Eleven Sports komt bij monde van woordvoerder Jan Mosselmans over de brug. "We hebben begrip voor de situatie van de amateurclubs. Ze hebben het ook niet makkelijk gehad door de coronacrisis. We zijn daarom bereid om met de Pro League, de KBVB en de twee vleugels samen te zitten om een specifieke regeling te treffen", vertelt Mosselmans. "Het is belangrijk dat we de kleinere clubs beschermen. We zullen daarom aan de Pro League onze bereidheid melden en gaan aan hen het initiatief laten om zo'n overleg op poten te zetten", vervolgt Mosselmans. Het voelt voor de clubs niet fair dat ze nog moeten bijbetalen. "Zeker dankzij hun rol in de voetbalpiramide, als broedplaats voor jong talent. Als klein clubje moet je in het weekend vaak de duimen leggen tegen de grote ploegen, is het moeilijk om mensen naar het stadion te krijgen op een moment dat er ook een profmatch bezig is. In Engeland is er de "3pm black-out", waar er op zaterdag om 15 uur geen wedstrijden uitgezonden worden op tv om fans naar stadions van kleinere clubs te krijgen", vergelijkt de woordvoerder van VV.

Op dit moment zijn de tv-rechten tot het einde van het seizoen 2024-2025 in handen van Eleven Sports, maar dat wil zo mogelijk al vanaf seizoen 2023-2024 de regeling laten ingaan. "Hoe sneller we aan tafel kunnen gaan zitten, hoe sneller we tot een vergelijk moeten komen", besluit Mosselmans.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni