Jean Kindermans, hoofd van de jeugdacademie van RSC Anderlecht, in het trainingscentrum in Neerpede in 2018

| Jean Kindermans, hoofd van de jeugdacademie van RSC Anderlecht, in het trainingscentrum in Neerpede in 2018.

Fans betreuren vertrek Kindermans uit Anderlecht: ‘Ik vrees voor de lange termijn’

MVDH
15/08/2023

Jean Kindermans bouwde als hoofd jeugdopleiding Neerpede uit tot een indrukwekkende kweekvijver voor talent en leerde er ooit nog onder meer Romelu Lukaku op een bal trappen. Volgend seizoen verlaat hij echter na 18 jaar Anderlecht om aan de slag te gaan bij kampioen Antwerp. BRUZZ sprak met topfans van de club en oud-collega van Kindermans Peter Smeets over de grote schoenen die zijn opvolger zal moeten vullen.

Een stukje paars dna, een Anderlecht-instituut, een icoon en een uithangbord. De eretitels die fans aan Jean Kindermans toekennen variëren, maar dat ze hem niet graag zien gaan, staat vast. Bijna twee decennia lang leidde de man de jeugd van Anderlecht op in een periode waarin onder meer topspelers als Romelu Lukaku, Youri Tielemans en Jérémy Doku werden gelanceerd.

“Het is volstrekt uniek dat iemand zo lang op die positie kan zitten en dat toont ontegensprekelijk dat hij er de juiste man op de juiste plaats was.” Aan het woord is Peter Smeets die samen met Kindermans het jeugdopleidingsprogramma Purple Talents begon en zeven jaar lang nauw met hem samenwerkte.

“De rol van hoofd opleiding is niet te onderschatten", klinkt het. "Je werkt met spelertjes vanaf zes jaar, er is een enorme druk van bovenaf en je moet tegelijk coördineren met een leger aan ouders, trainers en physical coaches. De kracht van Jean lag echter in zijn continuïteit: hij was een kind van het huis die hier zelf nog zijn jeugdopleiding genoot en die doorheen zijn carrière ook altijd een duidelijke visie aanhield. Tegelijk stond hij echter ten alle tijde open voor vernieuwing. Het belang dat hij voor de club had, is niet te onderschatten.”

Machtsstrijd

Het mag dan ook niet verbazen dat het supporters pijn doet zo’n icoon te zien vertrekken. “Zijn overstap zat er natuurlijk aan te komen, maar dat maakt deze dag niet minder zwart”, vertelt RSCA-fan Reinout Vander Hulst daarover. Begin januari was er heel wat te doen rond Kindermans, toen die zijn vooropzeg kreeg bij paars-wit. Onder meer een te duur contract van Kindermans zou aan de basis hebben gelegen van de beslissing.

"Een onbegrijpelijke keuze van het bestuur van Anderlecht”, aldus Vander Hulst. “Het verhaal gaat dat Kindermans een commissie zou hebben gekregen voor iedere speler van de jeugd naar de A-ploeg doorstroomt wat op den duur te veel ging kosten. Of dat waar is zullen we echter nooit zeker weten. Wel is het zo dat het argument ‘te duur’ bij Anderlecht echt à la tête du client wordt gebruikt wat minstens de indruk wekt dat het bestuur gewoon van hem af wilde.”

Lees verder onder de foto.

4958bc7e-anderlechtjeugd3.jpg

Ook mede-supporter Pieter Coppens vindt de hele zaak vooral op een machtsstrijd lijken over de richting die de ploeg uit wil. “Sinds de komst van Wouter Vandenhaute ligt de prioriteit minder en minder op jeugd. Dat merk je ook in interviews: het naratief verschoof langzaam van Neerpede als hoeksteen richting uitspraken als ‘de jeugd moet zich eerst bewijzen’ en ‘de jonge spelers zijn te verwend’."

“Vandenhaute wil geld verschuiven van de jeugdopleiding naar transfers op korte termijn van ervaren spelers. Dat is omdat hij erg snel succes wil boeken”, zegt Vander Hulst. “Jeugdvoetbal is natuurlijk iets voor de lange termijn, maar ik maak me wel zorgen over wat we nu binnen een aantal jaar gaan doen, want het aanzien van de opleiding keldert in sneltempo.”

"Oldskool"

De geruchten spelen ook al langer dat Vandenhaute en Peter Verbeke, de voormalige CEO, de jeugdopleiding wilden moderniseren en meer datagericht maken. De “oldskool” werkwijze van Kindermans zou niet in dat plaatje passen.

Al is die bewering volgens Vander Hulst nogal overroepen. “Het plaatje dat Kindermans werkt met potlood en papier terwijl iedereen al met vergevorderde software bezig is, klopt gewoon niet. Hij gebruikt al erg lang data als tool en zijn werkwijzen worden gezien als volledig up to date. Het is ook niet voor niets dat Antwerp hem wil binnenhalen natuurlijk.”

Anderlecht-identiteit

Hoe het nu verder moet na het vertrek van Kindermans is voorlopig onduidelijk, maar zowel Coppens als Vander Hulst benadrukken dat zijn opvolger iemand moet zijn die voeling heeft met de ploeg. “Hij heeft jarenlang ziel en lijf gegeven voor die club, was op en top Brusselaar en perfect tweetalig: kortom hij vertegenwoordigde echt de Anderlecht-identiteit”, aldus Vander Hulst. "Het is dan ook belangrijk dat zijn opvolger voor de jonge spelers nu niet gewoon another guy in a suit wordt.”

"Voor de jeugdspelers is het belangrijk dat de opvolger van Kindermans niet gewoon another guy in a suit wordt."

Reinout Vander Hulst, Anderlecht-fan

“Naast de vraag wie hem zal opvolgen, speelt natuurlijk ook wat er nu verder nog in Neerpede beweegt”, voegt Coppens toe. “Kindermans was erg populair en met hem nemen we nu ook afscheid van een bepaalde jeugdvisie. De vraag is wat dat betekent voor de andere medewerkers en jeugdtrainers daar. Zullen er nog mensen volgen?”

Toch ziet niet iedereen het zo zwart in. “Anderlecht is altijd al een fabriek voor jonge talenten geweest”, aldus Peter Smeets. “Ik denk dat de opleiding meer dan sterk genoeg is om verder gezet te worden door iemand anders. Bovendien is wat vernieuwing af en toe ook niet verkeerd: zowel voor Anderlecht als voor Jean.”

057b08e4-anderlechtjeugd1.jpg

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport , jean kindermans , Anderlecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni