Fremault: ‘Studie naar ideale locatie zwemvijver’

© Pool is cool
| Een actie van Pool is cool bij de vijvers van Neerpede.

De Brusselse Waterdagen zetten vanaf 17 maart de waterlopen in onze hoofdstad een week lang in de kijker. Minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) grijpt de gelegenheid aan om een studie te bestellen naar de locatie voor een Brusselse zwemvijver. “Het is de bedoeling om aan het einde van het jaar een goed dossier klaar te hebben."

Water is kostbaar goed en dat wordt op donderdag 22 maart nog eens benadrukt tijdens de Internationale Dag van het Water. Ook Brussel doet zijn duit in het zakje met de Brusselse Waterdagen. Zo staan er vanaf 17 maart negen dagen lang bezoeken aan musea en waterbekkens op het programma. Daarnaast worden er ook begeleide wandelingen georganiseerd langs verschillende open waterplekken in de stad.

‘Onderzoek in twee fasen’

Een aantal daarvan zijn geschikt voor de aanleg van een zwemvijver, maar dat lukte tot nog toe niet. Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) heeft nu wel een studie besteld die schot in de zaak moet brengen. “Het is de bedoeling om tegen het einde van het jaar een goed dossier klaar te hebben voor de volgende legislatuur’, zo laat een medewerker van Fremault aan BRUZZ weten.

“Verschillende pistes worden momenteel onderzocht. Je hebt de Neerpedebeek in Anderlecht, het Bemptmeertje in Vorst, maar ook in het Ter Kamerenbos liggen er mogelijkheden. De studie verloopt in twee fasen waarbij eerst de kwaliteit van het water wordt gemeten en vervolgens wordt gekeken naar de technische haalbaarheid.”

‘Kunstmatig zwembad is even goed’

Actiegroep Pool is cool juicht de beslissing van Fremault toe. Zij zijn grote voorstander van een zwemvijver aan de Neerpedebeek, maar onderzoeken ook zelf welke andere plaatsen nog in aanmerking komen.

pool_is_cool_07_atomium_heizel_940_667px_c_pool_is_cool.jpg
© Pool is cool
| POOL IS COOL doet ook zelf actief mee aan de Brusselse waterdagen met een fietstocht.

“De minister wil voorrang geven aan natuurlijk ontstane zwemvijvers, maar voor ons is een kunstmatig aangelegd zwembad minstens even goed”, zegt Paul Steinbrück aan BRUZZ.

Voor hem speelt ook de creatie van een zwemcultuur een belangrijke rol. “Dat zullen wij ook toelichten tijdens onze masterclasses die vlak na de waterdagen plaatsvinden. Alleen een leuke omgeving vinden is niet voldoende. Bij de uitbating en het onderhoud van een zwemvijver komt namelijk heel wat kijken.”

Waterdorpen

Hoewel de Waterdagen officieel van start gaan op zaterdag 17 maart, is de grote opening een dag later voorzien. Speciaal voor die gelegenheid worden er in Anderlecht, Sint-Agatha-Berchem, Ukkel, Jette en Sint-Lambrechts-Woluwe heuse waterdorpen gebouwd. Bezoekers krijgen in deze nederzettingen uitleg van verschillende operatoren en verenigingen die met water werken. Ook tijdens het slotevenement op de boerderij van het Maximiliaanpark zal er zo’n waterdorp staan.

Het exemplaar in Anderlecht vormt op 18 maart ook het startpunt van een fietstocht van Pool is cool. Zij leggen die dag acht kilometer af en passeren daarbij drie plaatsen waar water aanwezig is: de Neerpedevijver, het kanaal en de Zenne. “Ter plaatse bespreken wij dan scenario’s voor openluchtzwemmen. Of wij ons die dag ook aan een plons zullen wagen, hangt af van het weer. Zoals het er nu naar uitziet, is de kans eerder klein.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?