Geen Standard-supporters bij volgende match tegen RSCA

© Belga - BRUZZ
08/12/2023
Updated: 08/12/2023 16.45u

Standard heeft beslist om geen supporters uit te sturen voor de match van zondag tegen RSCA, na de incidenten van donderdagavond Daarbij gooiden supporters met zitjes en werd bengaals vuur afgestoken. Ook de burgemeester van Anderlecht heeft vrijdagmorgen een besluit ondertekend dat Standard-supporters verbiedt om de wedstrijd bij te wonen. Voor een permanent verbod op uitfans is de Pro League echter niet te vinden.

Volgens La Dernière Heure werden 198 stoelen afgerukt. Ook werden de toiletten en de verlichting vernield, evenals een toegangsdeur tot de VIP-ruimte.

Paars-wit plaatste zich donderdagavond uiteindelijk met een 2-0 zege voor de kwartfinales. Het toeval wil dat beide teams zondag in het Astridpark opnieuw tegenover elkaar staan, voor een duel op de zeventiende speeldag in de Jupiler Pro League.

"Standard de Liège veroordeelt met klem de incidenten die tussen beide supportersclans hebben plaatsgevonden tijdens de match Anderlecht - Standard op donderdag 7 december", klinkt het in de mededeling.

"Na deze incidenten heeft Standard beslist om preventieve en repressieve maatregelen te nemen en zijn supporters niet toe te laten om zondag 10 december af te zakken naar Anderlecht. De club zal de feiten de komende dagen verder in detail bestuderen voordat er beslist zal worden over nieuwe maatregelen."

Na veiligheidsoverleg met de politie ondertekende de burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS) vrijdagmorgen ook nog eens een besluit dat Standard-supporters verbiedt om de wedstrijd bij te wonen.

Sancties

"We betreuren de incidenten, we willen dat iedereen naar een voetbalwedstrijd kan gaan kijken en zich veilig voelt", zei de CEO van de Belgische voetbalbond Manu Leroy op de RTBF-zender La Première. Volgens hem zijn er al veel maatregelen genomen om dergelijke incidenten te voorkomen, bijvoorbeeld een stadionverbod voor amokmakers.

Moeten de clubs meer sancties krijgen? "We zouden punten kunnen gaan afpakken, maar dat gaat wel erg ver, want de clubs doen er alles aan om hun supporters zich te laten gedragen," zegt Leroy. "We straffen de clubs, maar het is ook frustrerend voor hen omdat ze aan hetzelfde touw trekken als wij. We willen ze niet nog meer straffen. We hopen dat de fans begrijpen dat voetbal een feest moet zijn en niet wat we donderdagavond hebben gezien."

Lorin Van Parys van de Pro League is dan weer geen voorstander van een algemeen verbod op uit-supporters. "Daarmee morrel je aan het DNA van voetbal, dat twee strijdende partijen op het veld én in het stadion kent", zegt hij aan BRUZZ. "En zou je ook de duizenden fans straffen die zich wél gedragen."

Bol van de incidenten

De Belgische Klassieker tussen beide clubs staat vaak bol van de incidenten, aan beide kanten. Bij RSCA hebben de fans dit seizoen weinig reden tot morren, bij Standard staan de zaken er helemaal anders voor.

Na een korte heropflakkering in september en oktober, is het team van Carl Hoefkens weer weggezakt naar de middenmoot en daar kwam donderdag nog eens de Bekeruitschakeling bovenop. Van de laatste vijf duels kon er slechts ééntje gewonnen worden, drie keer werd er verloren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni