Roberto Martínez, bondcoach van de Rode Duivels op een persconferentie in het Russische Kazan voor de wereldbekerwedstrijd tegen Brazilië op 6 juli 2018
© PhotoNews | Roberto Martínez, bondcoach van de Rode Duivels op een persconferentie in het Russische Kazan voor de wereldbekerwedstrijd tegen Brazilië op 6 juli 2018.

Geen Union-spelers meer in selectie Rode Duivels

© Belga
18/05/2022

Roberto Martinez heeft woensdag zijn selectie bekendgemaakt voor de Nations League-duels van volgende maand. Opvallend afwezig: het duo van vice-kampioen Union, Siebe Van Der Heyden en Dante Vanzeir.

De bondscoach koos voor een ruime kern van 32 spelers. Amadou Onana (Lille) en Lois Openda (Vitesse) zijn er voor het eerst bij. Beide spelers maken de overstap van de beloften. "Amadou en Lois verdienen hun selectie," legde Martinez uit op zijn persconferentie in het oefencentrum in Tubeke. "Amadou heeft zich in de Champions League kunnen bewijzen met Lille. Dat is het allerhoogste niveau. Het is een heel veelzijdige speler. Ik zie hem bij de Rode Duivels als een toekomstige nummer zes."

"Lois Openda is een heel snelle speler. Hij toonde in Nederland veel maturiteit. Hij vond al 23 keer de weg naar de netten en heeft een profiel dat we nog niet hadden in onze kern. Dit is het juiste moment om hem er eens bij te halen."

Ervaren Duivels

Verder keren ook de ervaren Duivels terug in de selectie. Zij werden door de bondscoach uit de kern voor de oefeninterlands in maart tegen Ierland (2-2) en Burkina Faso (3-0) gehouden. Toen werden enkel spelers met minder dan 50 caps geselecteerd.

Eden Hazard is na zijn operatie aan de enkel opnieuw van de partij. Hazard maakte afgelopen zondag tegen Cadiz zijn eerste minuten sinds zijn operatie op 29 maart.

Martinez selecteerde ook Thorgan Hazard, Thomas Meunier en Jason Denayer, drie spelers die door blessures de voorbije weken niet in actie kwamen. "Zij hebben nog medische zorgen nodig, maar het ziet er positief uit," zei de bondscoach over hun aanwezigheid.

Geen Union-spelers

Opvallend: Siebe Van Der Heyden en Dante Vanzeir van vice-kampioen Union haalden de selectie niet. Vanzeir mocht eind maart nog invallen tegen Burkina Faso, maar zijn schorsing na een vuistslag aan een Charleroi-speler komt hem nu duur te staan. In de aanloop naar die interland sprak Roberto Martinez nog over een mogelijke selectie van de aanvaller voor het WK, later dit jaar in Qatar. Ook aanvallers Divock Origi en Christian Benteke zijn afwezig. Sebastiaan Bornauw, Orel Mangala, Albert Sambi Lokonga en Yari Verschaeren grepen ook naast een selectie.

Ook de opnieuw fitte Jérémy Doku kon niet op een selectie rekenen. "Hij heeft het hele seizoen hard gewerkt om weer fit te worden," zei Martinez over de buitenspeler. "Het zou een risico zijn hem nu al voor de leeuwen te gooien. Zo riskeer je misschien een nieuwe blessure. Ik had hem er liever in maart bij gehad, maar dat ging toen niet. Hij moet zich nu klaarstomen voor volgend seizoen. Dat geldt overigens ook voor Hannes Delcroix van Anderlecht."

De Rode Duivels werken aan het einde van een lang seizoen nog vier Nations League-wedstrijden af. Op 3 juni wordt geopend met een thuiswedstrijd tegen Nederland in het Koning Boudewijnstadion. Die partij is al uitverkocht. Vijf dagen later is Brussel ook het toneel voor het duel tegen Polen. Vervolgens volgen op 11 juni (in Wales) en 14 juni (in Polen) nog twee uitwedstrijden.

De Duivels zitten in groep 4 van de A-divisie. Na de zomer volgen nog de twee laatste wedstrijden tegen Wales (22 september in Brussel) en Nederland (25 september in Amsterdam). De groepswinnaar kwalificeert zich vervolgens voor de Final Four, die in juni 2023 gespeeld wordt. De laatste degradeert uit de groep.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, selectie rode duivels, Roberto Martinez

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni