Gehoord: vocale steun Union doet Liverpool-fans terugdenken aan andere tijden

© BRUZZ
06/10/2023

Union kon donderdagavond op sportief vlak geen vuist maken tegen Liverpool. Toch ging de passage van de Brusselaars op Anfield Road niet onopgemerkt voorbij en daar speelden vooral de geestdriftige Union-fans een belangrijke rol in.

De tijden dat Engelse voetbalstadions synoniem waren voor luide samenzang en een uitzinnige sfeer liggen al een tijdje achter ons. Dat moge blijken uit bepaalde reacties op de passionele manier waarop Union-supporters donderdag voor, tijdens en na de wedstrijd hun team aanmoedigden. Het deed een grote groep fans van de thuisploeg - vatbaar voor melancholie en romantiek - terugdenken aan andere tijden.

Want, met de introductie begin jaren 90 van de Premier League, die gepaard ging met de schrapping van staanplaatsen en steeds hogere ticketprijzen, verdween ook stukje bij beetje de typisch Engelse voetbalsfeer uit de stadions. Niemand wil terug naar de jaren 80, toen Engelse tribunes meer dan eens het toneel waren van rellen tussen hooligans. Dat was het lelijke gezicht van de overzeese voetbalcultuur. Daartegenover stond de vaak hartstochtelijke manier waarop diezelfde fans hun liefde voor de club beleden, een fenomeen waar in Europa met ene mix van verwondering en jaloezie naar werd gekeken.

Vandaag is eerder het omgekeerde waar. Stadions in de Premier League zijn deftige theaters geworden, waar alles ruikt naar pracht en praal en iedere uitspatting meteen in de kiem gesmoord wordt. En dus kan het gebeuren dat op een frisse avond in oktober het publiek van Liverpool onder de indruk geraakt van de warmbloedige manier waarop fans van de tegenstander hun team tot grootste daden proberen te bewegen.

Op donderdag 14 december staat de slotspeeldag in groep E gepland en neemt Union het 'thuis' op tegen Liverpool. Benieuwd of beide supporterclans er dan slagen het stadion van Anderlecht, waar het soms ook smachten is naar de sfeer van de grote avonden, te doen daveren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Union Saint-Gilloise , Liverpool , Anfield Road , Europa League , voetbalfans

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni