Gezien: niet-officieel schaatsbaantje achter de KVS

JP
© BRUZZ
12/02/2021

Overal in het Gewest is schaatsen verboden. In veel Brusselse vijvers sproeien fonteinen, waardoor ijsvorming onmogelijk is. Ook de waterbassins worden 's winters leeggehaald, maar één bassin is weer gevuld geraakt met regen en gesmolten sneeuw. Daarom is er nu achter de Koninklijke Vlaamse Schouwburg - met een beetje creativiteit - een schaatsbaantje te zien.

Het bassin op de Hooikaai heeft na vijf dagen vorst een goede ijslaag ontwikkeld. Omdat het bassin zo ondiep is, gaat de ijsvorming snel. Ook is het risico niet groot mocht het ijs het onverwacht toch begeven.

Het Comité Alhambra, dat van de Alhambrabuurt een leefbaardere plek wil maken, filmt woensdagavond de beelden van een paar jonge ijshockeyspelers. "Het is de eerste keer sinds de twintig jaar dat ik er woon dat ik ijs zie op die plek," zegt Jan Leerman van het Comité Alhambra.

Het niet-officiële schaatsbaantje bevindt zich achter de Koninklijke Vlaamse Schouwburg.

| Het niet-officiële schaatsbaantje bevindt zich achter de Koninklijke Vlaamse Schouwburg.

Normaal wordt het bassin leeggemaakt in de winter, klinkt het op het kabinet van schepen van Openbare Ruimte Ans Persoons (one.brussels). "Regenwater en smeltende sneeuw hebben het bassin onverwacht weer gevuld en gezorgd voor een laagje ijs."

Voor een mooie ijslaag moet het ’s nachts vriezen met temperaturen van -5 graden of kouder. Overdag mag het niet veel warmer zijn dan rond de nul graden of iets daarboven. Na een dag of vijf kan het ijs dan al dik genoeg zijn om op vijvers te schaatsen. Een ijsmeeester bepaalt dan idealiter eerst of het veilig is.

In Brussel is schaatsen in het hele gewest verboden, zo staat dat ook in het eengemaakt politiereglement dat sinds april 2020 geldt voor alles zones. In principe zou een schaatser dus een GAS-boete kunnen krijgen tot 350 euro. De politie van Brussel Hoofdstad Elsene zal niet preventief controleren op schaatsen. Wel zal ze ingrijpen als er teveel mensen tegelijk zullen samenscholen, laat woordvoerster Ilse Van de keere weten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni