Gloednieuwe vrouwenploeg Union nu al aan de top: 'Hard blijven werken'

© Union Saint-Gilloise
| De ploeg van RUSG Girls

RUSG Girls won afgelopen weekend met 9-4 van FC Schaarbeek, en met 20 overwinningen op rij zijn ze al zegezeker. De vrouwenploeg van Union mag zich nu al kampioen noemen in de derde provinciale van de Franstalige vereniging van voetbalclubs. Trainer Thomas Otuszewski is tevreden: "Alles is goed verlopen dit seizoen, we hebben mooie resultaten behaald."

Het zijn niet alleen de mannen van Royale Union Saint-Gilloise die hoge toppen scheren dit seizoen, ook de vrouwen is het succes niet vreemd. En dat is minstens opmerkelijk, want de ploeg maakte dit seizoen haar debuut in de voetbalcompetitie. Het is van het seizoen 2018-2019 geleden dat Union een vrouwenploeg had, maar daar kwam begin 2021 verandering in dankzij Thomas Otuszewski.

De voormalige hoofdtrainer bij FC Irlande Auderghem (tweede klasse B) werd aangesteld om opnieuw een elftal samen te stellen. Otuszewski nam hiervoor Aline Deneumoustier onder de arm omwille van haar ervaring met jongeren en het vormen van vrouwenploegen zoals die van Maccabi Brussels. Samen richtten ze een vrouwenafdeling op bestaande uit twee teams: een eerste ploeg en een U16-jeugdteam.

Van maart tot augustus gingen ze actief op zoek naar vrouwelijk voetbaltalent en hielden testdagen. Zo werd de 14-jarige Ryana Meylemans via Instagram gecontacteerd: "Ik had al bij andere ploegen gevoetbald, onder andere bij Brucom en Beersel, toen Union mij een bericht stuurde of ik wou komen testen. Ik vond het leuk daar dus heb ik beslist om naar die club te gaan."

In het begin van het seizoen speelde ze enkel bij de U16, maar vandaag is Ryana een belangrijke middenvelder bij de eerste ploeg. Otuszewski bevestigt de meerwaarde van de jeugdploeg: "Het succes van de eerste ploeg is zeker ook dankzij de U16, want daaruit zijn heel goede speelsters voortgekomen dit seizoen."

'Toch wat verrast'

Intussen staat het aantal overwinningen op 20, het aantal verliezen op 0. De vrouwen van Union zijn ongeslagen en zijn nu al zeker dat ze kampioen zullen worden.

Had Otuszewski dat zien aankomen? "Het was niet echt een verrassing want ik wist dat we een ploeg hadden samengesteld met speelsters van hoge kwaliteit die erg competitief ingesteld zijn. Dat we nu de titel binnenhalen vind ik daarom niet onverwacht. Maar wat wel bijzonder is, is dat we alles gewonnen hebben, we hebben geen enkele match verloren! Dat heeft me misschien wel een beetje verrast," geeft Otuszewski toe aan BRUZZ.

Voetbalster Ryana Meylemans schopt tegen de bal
© Union
| Voetbalster Ryana Meylemans

Ook Ryana Meylemans blikt tevreden terug op de afgelopen maanden: "Het was een toffe ervaring en ik heb veel fijne mensen om me heen waar ik veel van kan bijleren." Maar ze wil nu vooral vooruitgang boeken, zoveel mogelijk groeien, veel trainen en beter worden. Ze droomt van eerste klasse en een carrière als professioneel voetbalster. Voor Meylemans is voetbal meer dan een hobby, zegt ze

Het is een gedeelde droom, want in eerste klasse spelen met de vrouwenploeg is ook Otuszewski’s doel. RUSG Girls wil opklimmen, naar het toonbeeld van de mannen. "Volgend jaar gaan we naar tweede provinciale en ook daar willen we kampioen worden. Dat zal niet gemakkelijk zijn, we zullen hard moeten werken en de ploeg moet op elkaar afgestemd zijn. Maar ik denk dat zowel de speelsters als de staf en de club hetzelfde doel voor ogen hebben. We zitten op dezelfde lijn en die gelijkgezindheid kan alleen maar in ons voordeel spelen."

Dit is nog maar het eerste seizoen van de vrouwenploeg van Union, volgend seizoen zal blijken of de ploeg ook tweede provinciale doorkomt zonder verlies.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?