Belgian Tornados Finaleploeg EK-Berlijn

| De Belgian Tornados, van links naar rechts: Jonathan Sacoor, Jonathan Borlée, Kevin Borlée en Dylan Borlée.

Goud voor Belgian Tornados: 'Fantastische week'

© Belga
12/08/2018
Updated: 12/08/2018 08.37u

De Belgische 4x400m-aflossingsploeg bij de mannen heeft zaterdagavond met succes zijn Europese titel verdedigd op het EK atletiek in Berlijn.

Kevin (zilver) en Jonathan Borlée (brons) knokten zich vrijdag naar het podium van de individuele baanronde, een dag later volgde goud op de 4x400m.

"Dit was een fantastische week," aldus slotloper Kevin Borlée. "Ik zag de Spanjaard Bruno Hortelano enorm snel vertrekken. Maar ik heb mijn race gelopen en bleef gefocust en kalm. Na 300m zag ik hem instorten, een gebrek aan ervaring heeft hem parten gespeeld."

'Zotste jaar ooit'

Jonathan Borlée zat een maand geleden nog in zak en as. "Ik slaagde er maar net in om me te kwalificeren voor het EK, en dan nu dit. Wat een speciale week hebben we achter de rug. Veel ploegen hebben hun beste loper eerst ingezet, waardoor het erg druk was op de piste. Dat maakte het erg lastig."

"Dit is fantastisch. We namen het hier op tegen enorm sterke teams, zoals Groot-Brittannië en Spanje," vervolgde startloper Dylan Borlée. "Tactisch hebben we het toch uitstekend aangepakt."

Als derde loper nam Jonathan Sacoor het op tegen Matthew Hudson-Smith, die in Berlijn goud pakte op de 400m. En hij deed dat met verve. "Dat was mijn taak: Hudson-Smith achter me houden. Toen ik de stok aan Kevin gaf, wist ik dat het binnen was. Want hij heeft een fantastische slotronde in de benen. Lopen met de besten, dit geeft me een boost. Dit is echt het zotste jaar ooit," besloot Sacoor, die wereldkampioen bij de junioren is.

'Intelligente race'

"Het team heeft een enorme intelligentie getoond in de race", verklaarde coach Jacques Borlée, nadat hij zijn Belgian Tornados hun Europese titel zag verlengen op het EK atletiek in Berlijn.

"Ik had aan Dylan gevraagd om een goede eerste ronde te lopen", zei Jacques Borlée. "Jonathan zat in een moeilijke situatie in baan drie na de eerste stokwissel. Hij heeft vervolgens een erg verstandige race gelopen, hij hield even in om zich aan de buitenzijde te positioneren en de Duitser in te halen. Vervolgens eindigde Jo met een sterke eindsprint. Daar hebben we een kloof geslagen op de Britten."

"Jonathan Sacoor had ik voor de race gezegd dat hij op een gegeven moment Matthew Hudson-Smith (Europees kampioen 400m, nvdr.) naast zich ging krijgen. Ik had Jonathan gevraagd het hem zo lastig mogelijk te maken, en dat heeft hij met verve gedaan. Dat was fantastisch om zien. Door die strijd vergrootte Spanje zijn voorsprong, wat toch verontrustend was. Maar Kevin toonde in het slot zo'n onverstoorbaarheid en bleef geduldig bij de verschroeiende start van Hortelano. Dit is ongelooflijk."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Sport, EK, Borlée Kevin, Dylan Borlée, Jonathan Borlée, Jonathan Sacoor, estafette

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni