| Union-spelers vieren na de zege tegen Westerlo

Heisa over vierende voetballers in kleedkamer: 'Leuk lockdownfeest'

KVDP
© BRUZZ
21/12/2020

In 1B heeft Brussel een mooi voetbalweekend achter de rug. Zowel Union als RWDM mochten vieren na de vijftiende speeldag. Maar de manier waarop dat gebeurde - dicht bij elkaar in de kleedkamer, zonder mondmasker - leidde ook tot verontwaardigde reacties. De Pro League toont begrip voor de commotie, maar bestraffingen of strengere maatregelen komen er niet.

Zaterdag won RWDM thuis met 1-0 tegen Lierse K. Zondag pakte Union thuis de drie punten tegen Westerlo. Met de zege is RWDM een stap dichter bij het behoud en lijkt Union goed op weg te zijn naar de promotie naar 1A. Reden genoeg om te vieren, dachten de spelers van beide clubs. Dat deden ze ook na de wedstrijd, in een kleine kleedkamer en zonder mondmasker.

De beelden die de clubs daarvan op sociale media deelden, lokten enkele verontwaardigde reacties uit. "Leuk lockdownfeest", reageert een twitteraar. "Idioot gedrag. Wij zullen nog wel wat thuis zitten."

VUB-professor Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey begrijpt de reacties. "Als je dit ziet, kan je denken: Waarom doen we dit dan ook niet met de familie?" Zelf uitte Devroey dit weekend kritiek op de Belgische basketballers uit de eerste klasse. "Zo moet het dus niet: Belgische basketcompetitie, spelers van beide ploegen begroeten elkaar zonder masker en met knuffels onder het oog van de scheidsrechters", schreef Devroey op Twitter.

Sneltests

"Zo'n dingen doe je beter gewoon niet", gaat Devroey verder. Hij pleit voor het opzetten van een mondmasker meteen na het laatste fluitsignaal. Dat zou de risico's beperken. Verder wijst Devroey erop dat de risico's toenemen wanneer de spelersbubbels gemengd zijn, zoals bij de begroetingen op het veld.

RWDM-spelers vieren de zege tegen Lierse K. in de kleedkamer

"Daarnaast worden de spelers regelmatig getest. Maar dat geeft slechts een gedeeltelijke geruststelling, want zo'n sneltests zijn alleen efficiënt bij mensen die symtomen vertonen", aldus Devroey. "En bij de hele bevolking kan je dit natuurlijk niet doen."

Net als Devroey toont de Pro League begrip voor de verontwaardigde reacties, maar wijst ze tegelijkertijd op de tests die de spelers ondergaan. Strengere maatregelen of bestraffingen komen er echter niet. "Ondanks het feit dat iedereen op het veld getest is, begrijpen we de commotie", zegt woordvoerder Stijn Van Bever. "We zullen de clubs nogmaals wijzen op het feit dat vieringen met de nodige afstand moeten gebeuren, nog voor de speeldag van dit weekend."

De Croo: 'Wij hebben ook gewoontes moeten opgeven'

Nochtans is de Pro League zich er al langer van bewust dat de beelden van knuffelende voetballers op en naast het veld al langer de wenkbrauwen doen fronsen. De organisatie kondigde eind november aan dat ze de spelers die op een 'coronaproof' manier goals vieren zou belonen met de 'pro celebration of the week'.

"Voetbal is passie. Doelpunten en overwinningen brengen emoties met zich mee", klonk het toen in een persbericht. "In een teamsport worden die samen gevierd. In tijden van physical distancing is dit echter niet evident. We moeten op zoek naar nieuwe manieren om blijdschap te delen, op een veilige afstand."

Gisteren reageerde premier Alexander De Croo (Open VLD) in het VRT-programma De Zevende Dag op de beelden van knuffelende voetballers. "Ik begrijp dat er in het voetbal emoties zijn, maar men moet die op een andere manier kunnen kanaliseren. Ik begrijp dat dat de gewoonte is op een voetbalveld, maar wij hebben ook zoveel gewoontes moeten opgeven", zei de premier.

Volgens hem is de kritiek op de voetballers terecht. "Voor sport zijn er afspraken gemaakt. Elke ploeg is een bubbel op zichzelf. Als een wedstrijd doorgaat, dan is iedereen getest en kun je ervan uitgaan dat het veilig is." De Croo roept de voetbalbond om strikter op te treden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Sport, RWDM, Union

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni