Inschrijvingen voor 20 km door Brussel woensdag van start

14/03/2023

Morgen, woensdag 15 maart, openen de inschrijvingen voor de 43ste editie van de 20 km door Brussel. Die vindt dit jaar plaats op zondag 28 mei. Organisator Carine Verstraeten: "We verwachten nog meer deelnemers dan vorig jaar nu covid helemaal is weggeëbd."

Het was juni 1980 toen voor het eerst zo'n 4000 sportievelingen zich naar de esplanade voor de Heizel begaven voor de start van de allereerste 20 km door Brussel. Sindsdien heeft het evenement alleen maar aan populariteit gewonnen. Vorig jaar stond de teller op 32.000 deelnemers en 139 nationaliteiten.

“Deze unieke looptocht door Brussel is een van de belangrijkste sportevenementen en is alom gekend door de Brusselaars”, aldus Philippe Close (PS), burgemeester van Stad Brussel. "We kennen allemaal minstens één persoon die deelneemt en zijn verheugd deze traditie op 28 mei voort te zetten. Brussel maakt zich daarbij opnieuw op om 40.000 deelnemers te verwelkomen.”

"We verwachten inderdaad nog meer deelnemers dan vorig jaar nu covid helemaal is weggeëbd", zegt organisator Carine Verstraeten. "Daarnaast hopen we natuurlijk dat er ook meer geld wordt opgehaald voor het goede doel." Vorig jaar haalden alle lopers die deelnamen voor een goed doel samen 2,3 miljoen euro op.

Groene route

De organisatie belooft "een parcours langs de mooiste monumenten van de Stad Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest". Concreet start het traject in het Jubelpark en passeert het achtereenvolgens het Warandepark, het Justitiepaleis, het Ter Kamerenbos en het Woluwepark alvorens opnieuw te eindigen in het Jubelpark. De tijd voor het afleggen van de groene route door de hoofdstad is vastgesteld op maximaal 5 uur.

De 20 km door Brussel verwelkomt naast lopers en handisport-deelnemers ook opnieuw wandelaars, een nieuwe categorie sinds 2021. Dat jaar deed niemand minder dan koningin Mathilde dienst als ambassadeur en wandelde ze mee de 20 kilometer.

Inschrijvingen

Inschrijven voor het evenement kan vanaf woensdag via de website www.20kmdebruxelles.be en in de kantoren in de Kapellestraat 17 in 1000 Brussel. Het inschrijvingsgeld werd wel verhoogd naar 28 euro, drie euro meer dan vorig jaar.

Nieuw bij deze editie is ook het gebruik van Ecocups bij de bevoorradingsposten langs het parcours. “Daardoor kan 7 ton afval vermeden worden”, aldus Benoit Hellings (Ecolo), schepen van Sport Hij spreekt van “een echte stap voorwaarts voor de sport, het schoonhouden van de straten en voor de planeet.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Sport, 20 km door Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni