| Jacob Ingebrigtsen na zijn Wereldrecord op de Memorial Van Damme.

Jakob Ingebrigtsen na wereldrecord: 'Was niet moeilijk, om eerlijk te zijn'

© Belga
09/09/2023

Jakob Ingebrigtsen heeft vrijdagavond het 24 jaar oude wereldrecord op de 2000 meter verbeterd tijdens de Memorial Van Damme in het Brusselse Koning Boudewijnstadion. "Het was niet moeilijk voor mij, om eerlijk te zijn", zei de olympische kampioen na afloop. Ruben Verheyden liep een Belgisch record.

De regerende olympische kampioen op de 1500 meter en wereldkampioen op de 5000 meter legde de 2000 meter - geen gebruikelijke atletiekafstand - af in 4:43.13. De Noor was zo sneller dan 4:44.79, het vorige wereldrecord, in 1999 in Berlijn gelopen door de Marokkaan Hicham El Guerrouj. Ooit, in 1948, was het wereldrecord in handen van een Belg: Gaston Reiff liep toen in Brussel een toptijd van 5 minuten en 7 seconden.

Wereldrecord in de benen, maar Ingebrigtsen reageerde nadien eerder koeltjes. "Het is altijd wel leuk om een wereldrecord te lopen", vertelde hij. "Ik wist dat ik het kon, maar op het WK tien dagen geleden zat ik nog met een virus, dus ik wist niet hoe ik me vandaag zou voelen. Gelukkige voelden de benen goed en werkte ik een sterke wedstrijd af. Dit record verbeteren was voor mij niet moeilijk, om eerlijk te zijn. Als je het alleen moet doen, is het natuurlijk lastig, maar dat was niet zo. Ik had hulp van hele goeie hazen. Ze boden meer steun dan verwacht."

Belgisch record

In dezelfde wedstrijd liep Ruben Verheyden met 4:52.37 een Belgisch record. "Fantastisch", zei hij na afloop. "Na het WK heb ik meteen gezegd dat ik voor dat nationaal record zou gaan, en mijn ouders waren niet zo blij met dat statement. Ze dachten dat ik mezelf te veel druk oplegde, maar ik wist dat ik het kon. Mijn plan was om te lopen alsof ik thuishoorde in dit sterke deelnemersveld, en zo lang mogelijk te volgen. Dat bleek de juiste keuze, al was de laatste 600 meter wel zwaar. Ik was dood, maar wist wel dat ik op schema lag. Alles waar ik begin dit seizoen van droomde, is uitgekomen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni