Jeugdig Anderlecht opent zaterdag jacht op 35ste landstitel

© Photonews
| Onder impuls van de tandem Marc Coucke-Luc Devroe werden maar liefst 13 nieuwe spelers naar Anderlecht gelokt.

Met een jonge spelerskern en hernieuwde ambities opent RSC Anderlecht zaterdag de jacht op een 35e landstitel. Paars-wit onderging onder impuls van voorzitter Marc Coucke enkele ingrijpende veranderingen. “Maar we blijven Anderlecht en zullen op alle fronten meedoen voor de prijzen."

De spelerskern werd door sportief manager Luc Devroe grondig door elkaar geschud. Sterkhouders als Kara Mbodj, Leander Dendoncker, Lukasz Teodorczyk, Matz Sels en Uros Spajic zullen niet meer te bespeuren zijn in het Astridpark.

Devroe legt zijn eieren in het mandje van enkele jonge leeuwen, zoals Thomas Didillon, Luka Adzic, Zakaria Bakkali en Landry Dimata. Van een overgangsjaar willen Devroe en Coucke echter niet weten.

“De nieuwe spelers moeten de tijd krijgen om zich in te werken bij Anderlecht. Maar ik zal me achter die jonge, nieuwe kern niet verschuilen. De jeugdopleiding van Anderlecht is nu eenmaal de beste van het land”, aldus coach Hein Vanhaezebrouck op zijn eerste persconferentie.

Hein Vanhaezebrouck trainer RSC Anderlecht
© PhotoNews
| Hein Vanhaezebrouck, trainer RSC Anderlecht.

Lofzang voor Dimata

Lovende woorden waren er vooral voor Dimata, die door Wolfsburg aan Anderlecht wordt uitgeleend. “Hij is fysiek sterker geworden en verteert alles beter. In Duitsland kwam hij in een andere cultuur en omgeving terecht. Je merkt dat hij daardoor volwassener geworden is. Dimata heeft nog veel progressiemarge en kan op termijn de beste spits van België worden.”

Op de eerste speeldag van de Belgische competitie verplaatsen de Brusselaars zich naar Kortrijk. Na een kwakkelseizoen waarin Anderlecht de rivaal uit Brugge nooit echt naar de kroon kon steken, moeten de Brusselaars meteen op de afspraak zijn. Veel tijd om op kruissnelheid te komen krijgt Vanhaezebrouck niet.

20180622_Landry_Dimata_Anderlecht
© RSC Anderlecht
| Landry Dimata wordt voor één seizoen gehuurd van Wolfsburg.

Lastig competitiebegin

De lastige uitwedstrijden volgen elkaar namelijk in sneltempo op. Na de verraderlijke match in Kortrijk zakt Anderlecht immers af naar concurrenten Charleroi, Club Brugge, Genk en Zulte Waregem. Met tussendoor ook een thuismatch tegen Standard oogt het competitiebegin ontzettend moeilijk.

“Maar we zijn er klaar voor. In de voorbereiding speelden we tegen sterke ploegen en dat liep goed (Anderlecht verloor geen enkele oefenmatch, red.). We moeten tegen Kortrijk proberen een goede start te nemen. Daar hebben we de voorbije zes weken heel hard voor gewerkt”, sloot de 54-jarige Vanhaezebrouck zijn persconferentie af.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?