Jouw vraag

BIG CITY. Hoe werden Union, Anderlecht en RWDM de grootste voetbalclubs van Brussel?

Luana Difficile
© BRUZZ
12/05/2022

Het zijn hoogdagen voor het Brussels voetbal. RWDM streed voor een plek in eerste klasse, Anderlecht voor de beker en Union komt, ondanks de nederlaag van woensdagavond in Brugge, nog altijd in aanmerking voor de titel. Een terugblik dringt zich op. Over hoe ze de grootste clubs werden van de stad en weer meer dan ooit mogen we nu ook zeggen, van het land.

BLAUW-GEEL

Spelers Union jaren 70

| Ploeg RUSG 1971

"Hoe werden Union, Anderlecht en RWDM de grootste voetbalclubs van Brussel?"

Merel uit Molenbeek

Royale Union Saint-Gilloise is de ancien van de drie. Of beter de 'ancienne', want het is een van de weinige clubs met een vrouwelijke benaming. De club is op nog andere gebieden een andere weg ingeslagen dan de concurrenten.

L'Union ontstond in 1897, kort nadat het voetbal aan zijn opmars was begonnen in België. In die tijd speelde vooral de elite voetbal en Union wilde af van dat elitaire kantje. Sport, en in het bijzonder voetbal dus, moest een verbinding creëren tussen spelers uit verschillende klassen. Om jongens aan te trekken uit lagere milieus was het de eerste club die haar spelers uitbetaalde. Dat was tegen de regels, voetbal mocht toen enkel een hobby zijn en geen beroep. Union hield vol, het kostte de club bijna een titel, maar dat stond haar succes niet in de weg.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog was Union de grootste club van het land. Ze werd maar liefst elf keer landskampioen. De hoogdagen liggen in het interbellum, toen de club tussen 1934 en 1935 zestig keer op rij ongeslagen bleef. Hierdoor kreeg de club de bijnaam Union 60. In die tijd konden er trouwens 35.000 supporters komen kijken naar de wedstrijden in het prachtige Joseph Marienstadion, een thuis voor de club sinds 1920.

Joseph Mariënstadion jaren '30

| Een vol Joseph Mariënstadion jaren '30

Na de Tweede Wereldoorlog ging het bergaf met de ploeg. In 1949 speelde ze voor het eerst niet meer in eerste klasse. Vanaf 1973 zette deze trend zich door. Zo speelde Union in de jaren tachtig zelfs even in vierde klasse. Op een bepaald moment stond Union op de rand van het faillissement, maar de supporters bleven trouw zingen 'pour leur clubbe' en gaven de hoop niet op.

De aanhouder wint, want dit seizoen speelt Union na 48 jaar eindelijk weer in eerste klasse. En hoe: de club beleeft weer haar gloriedagen en droomt zelfs van een groter stadion om nog veel meer blauw-gele zangers te verwelkomen.

PAARS-WIT

RSCA - Nottingham 184

| Ploeg RSCA 1984

Met 34 landstitels en 9 bekers van België is RSC Anderlecht de grootste club van België. Nochtans liep de ploeg de eerste jaren van haar ontstaan een lange tijd achter op de andere Brusselse tegenstanders.

De club werd gesticht in 1908 door een groep Brusselaars, tussen pot en pint in het verdwenen café Concordia in Anderlecht. Getooid in paars en wit speelden de voetballers gedurende een tijd op verschillende Brusselse velden, maar de ambities waren torenhoog. Nog geen tien jaar na het ontstaan, verhuisden ze naar het Meirpark, wat we nu kennen als het Astridpark. Na de Eerste Wereldoorlog kregen ze er zelfs een stadion, dat toen het Emile Verséstadion heette.

De ambities van de club werden gedragen door ambitieuze voorzitters, met Théo Verbeeck als eerste. Onder zijn bewind schopte Anderlecht het in 1921 tot in de eerste klasse, sinds 1935 is de ploeg nooit meer gedegradeerd.

Franky Vercauteren 1984

| Hoogdagen van Anderlecht met Franky Vercauteren in 1984

In de jaren 1960 deed Constant Vanden Stock zijn intrede. Hij wilde niet enkel de club aan de Belgische top krijgen, maar ook in het Europees voetbal doen schitteren. Dat lukte in de jaren 1970. Groot denken, vraagt om groot zitten en in de jaren 1980 werd het stadion omgebouwd en kreeg het de allure van een van de modernste stadions van Europa, met de naam van Constant Vanden Stock.

De plek heet nu anders, op de belangrijkste plekjes zitten andere voorzitters, maar het ambitieuze zit in het DNA van 'les mauves', en de overwinningsteller zit nog lang niet aan zijn maximum.

ROOD-WIT-ZWART

Rwd_molenbeek_1985-86

| Ploeg RWDM in 1985

Voluit is het Racing White Daring Molenbeek, want RWDM is een samensmelting van Racing Club Brussels, White Star – die al samen Racing White vormden – en Daring Molenbeek.

Eervol zou zijn om over elk van deze clubs iets meer te vertellen, want elk op hun eigen manier droegen ze bij aan de Brusselse voetbalgeschiedenis. Maar samen beleefden ze alvast hun hoogdagen in de jaren 1970, toen de club in 1975 landskam­pioen werd en Europees speelde.

RWDM '77

| Hoogdagen van RWDM in '77

Maar door de jaren heen zakte de ploeg weg uit de hogere voetbalklassen en kreeg ze het financieel hard te verduren, met een faillissement in 2002 tot gevolg. In de jaren daarna waren er verschillende initiatieven om weer leven in de club te blazen, met onder meer geldschieter Johan Vermeersch in 2012, maar ook dat project strandde een jaar later.

Huidig voorzitter Thierry Dailly vond, met de juiste achterban, blijkbaar de formule om RWDM weer tot leven te brengen. In zeven jaar tijd klom de ploeg, die weer van nul moest beginnen in vierde klasse, naar tweede klasse. Dit jaar miste het net de eerste klasse na een verloren barrageduel tegen Seraing.

Naast het Edmond Machtensstadion spelen elke dag verschillende Molenbeekse ketjes in de jeugdploegen, die hopelijk ook het succes van deze derde Brusselse trots in de toekomst weten te verzekeren.

  • VOLGENDE KEER: Wat als we Brussel volplanten met bomen?

BIG CITY: stel zelf je vraag


Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie.

De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag via het formulier.

> Meer over Big City

Welke vraag wil jij graag beantwoord zien?

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sport , Big City , RUSG , Union Saint-Gilloise , Joseph Mariënstadion , RSCA , Constant Vanden Stock , Emile Verséstadion , lotto park , RWD Molenbeek , Edmond Machtensstadion , Brusselse voetbalclubs

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni