EREMETAAL NIKIFOROV 2 BRUZZ ACTUA 1644
© Felix Goffin

Judoka Toma Nikiforov meteen uitgeschakeld bij comeback

© Belga
24/02/2019

Na een revalidatie van zes maanden en één week na een knieoperatie heeft de comeback van judoka Toma Nikiforov (-100 kg) op de Grand Slam van Düsseldorf maar één wedstrijd geduurd. Hij was ervan overtuigd dat hij een ippon had gescoord, maar na zorgvuldige evaluatie bleek die naar zijn Zwitserse opponent te gaan, die tot overmaat van ramp geblesseerd afgevoerd moest worden.

De eerste wedstrijd van Toma Nikiforov (IJF 12) tegen de boomlange Zwitser Otto Imala (IJF 70) draaide na iets meer dan vier minuten in de verlengingen uit op een anticlimax voor de Europees kampioen. Op een laatste aanval van de Zwitserse kampioen leek Nikiforov perfect te counteren. De zege met ippon leek binnen voor de Brusselaar.

Maar die ippon verscheen op het scorebord ten voordele van de Zwitser. Aan de jurytafel werden de beelden uitvoerig bekeken en de jury bevestigde de ippon voor de Zwitser. Coach Damiano Martinuzzi ging eveneens naar de jurytafel om de beelden te bekijken en moest toegeven dat er een juiste beslissing was genomen.

"De eerste aanval kwam van de Zwitser en Toma counterde perfect, maar Imala kon zijn been aan het been van Toma inhaken en dus is het volgens de nieuwe reglementen correct om de eerste aanvaller met de score te belonen", verduidelijkte hij nadien in de mixed zone. "Uiteraard komt het hard aan voor Toma, maar we moeten realistisch blijven. Door het feit dat de Zwitser een kop groter was, werd het een aartsmoeilijke wedstrijd voor hem", aldus Martinuzzi.

BRUZZ volgde Toma Nikiforov voor de eerste aflevering van Eremetaal.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Sporting Flagey, Toma Nikiforov , judo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie