Supporters Anderlecht c RSCA
© rsca | Supporters Anderlecht (archiefbeeld).

Kamercommissie zet licht op groen voor nieuwe voetbalwet

© Belga
31/05/2023

De commissie Binnenlandse Zaken van de Kamer heeft woensdag de nieuwe voetbalwet goedgekeurd. Die wet voorziet in absolute nultolerantie voor overtredingen als racisme en discriminatie, het illegaal gebruik van pyrotechnische voorwerpen in stadions en fysiek geweld, en een verlenging van de duur van het stadionverbod voor hooligans tot tien jaar.

De tekst, voorgesteld door minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), werd goedgekeurd met tien stemmen, terwijl vijf parlementsleden (N-VA, Vlaams Belang en PTB-PVDA) zich onthielden.

Het wetsontwerp sluit aan bij het actieplan "Samen voor veilig voetbal" dat minister Verlinden vorig jaar lanceerde. Het past de wet van 21 december 1998 over de veiligheid bij voetbalwedstrijden - beter bekend als de voetbalwet - en de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid aan.

De tekst wil de organisatoren van wedstrijden responsabiliseren door de verplichte sensibilisering van supporters over het verbod op pyrotechnische voorwerpen, racisme en vreemdelingenhaat, door de reikwijdte van de algemene waakzaamheidsplicht te benadrukken en tot slot ook door te voorzien in zwaardere minimumstraffen voor organisatoren die de verplichtingen inzake ticketbeheer en videobewaking niet nakomen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni