| Dante Vanzeir bij zijn afscheid van Union Saint-Gilloise, na de wedstrijd tegen Zulte Waregem op 5 februari 2023.

Dante Vanzeir beschuldigd van racisme, Amerikaanse voetbalbond start onderzoek

© Belga
09/04/2023

De Major League Soccer (MLS) heeft een onderzoek geopend naar een vermeend racistische opmerking van Dante Vanzeir tijdens de MLS-wedstrijd van zaterdagavond tussen New York Red Bulls en San Jose Earthquakes (1-1).

In de 54e minuut leek de aanvaller van NY Red Bulls iets te zeggen richting Earthquakes-aanvaller Jeremy Ebobisse. Na de wedstrijd verklaarde Ebobisse volgens Amerikaanse media dat het een "racistische opmerking" was, maar vermoedelijk niet aan hem gericht. Vanzeir werd na het incident omringd door meerdere spelers van San Jose. De match lag ongeveer 20 minuten stil.

"Tijdens de wedstrijd van zaterdag werd ons gemeld dat een van onze spelers naar verluidt een racistisch scheldwoord op het veld heeft gebruikt", reageerde New York Red Bulls na de wedstrijd in een mededeling. "De Red Bulls nemen deze zaken heel ernstig en hebben de beschuldigingen onmiddellijk gemeld bij de Major League Soccer. We zullen meewerken aan het onderzoek van de Liga. De New York Red Bulls gedogen geen enkele vorm van intimidatie of discriminatie."

De MLS is op de hoogte van het incident waarbij "taal zou gebruikt zijn die in strijd is met het beleid van de competitie", zo klinkt het. "De MLS hanteert een nultolerantie voor beledigend en kwetsend taalgebruik en neemt deze beschuldigingen ernstig. Een onderzoek naar deze zaak zal onmiddellijk beginnen. Verdere informatie zal worden verstrekt na afronding van dat onderzoek."

De match werd verlengd met 22 minuten extra tijd, een record in de MLS. De Red Bulls konden uiteindelijk nog een punt uit de brand slepen dankzij een doelpunt van Tom Barlow in de 117e minuut. Cristian Espinoza had San Jose in de 80e minuut op voorsprong gebracht. Dante Vanzeir, die begin dit jaar Union ruilde voor NY Red Bulls, werd in de 86e minuut naar de kant gehaald.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni