Kampioen Union zegt 1B vaarwel met gelijkspel (en 70 op 84)

TDN
25/04/2021
Updated: 25/04/2021 21.26u

Union Saint-Gilloise sluit zijn fantastische seizoen af met een gelijkspel tegen Deinze (2-2). De Brusselse kampioenen gaven een 2-0 voorsprong nog uit handen in de tweede helft. Met een recordaantal van 70 op 84 punten in 1B kan Union met een prima gevoel uitkijken naar de terugkeer in de hoogste voetbalklasse.

Dik tegen de zin van de supporters werkte Union zijn laatste thuiswedstrijd af in het stadion van KV Mechelen. De rood en gele kleuren van het lege AFAS-stadion vormden eveneens het triestige decor voor het afscheid van de door blessures geplaagde Sebastien Pocogonoli. De ex-Rode Duivel werd in het bijzijn van zijn familie in de bloemetjes gezet.

'Poco' startte voor het eerst dit seizoen in de basis. Een mooie manier om zijn laatste wedstrijd in het profvoetbal te vieren. Voor de gelegenheid droeg de linksachter de aanvoerdersband. Ook Hamzaoui haalde voor het eerst dit seizoen de aftrap. Het Brussels ketje mocht net als Labeau en Lynen starten.

20210425_POCOGNOLI_AFSCHEID_UNION
© Belga Images | Pocognoli speelde zijn laatste wedstrijd als profvoetballer.

De Mechelse grasmat inspireerde niet tot mooi voetbal. Het balverlies stapelde zich op. “Ik wil beweging zien”, riep Mazzu vanuit zijn dug-out. Undav sloeg na een kwartier de vlam in de pan met een eerste schot tussen de palen. De Duitser kapte zich knap vrij, maar vond de vuisten van doelman Vandenberghe op zijn weg.

Het bleek een waarschuwingsschot, want dik vijf minuten later was het wel raak. Teuma trok na een flankwissel in één tijd voor. Het leer hobbelde voor de voeten van Undav die kinderlijk makkelijk kon binnenprikken: 1-0 halverwege de eerste helft.

Randje buitenspel

Een hoogstaande partij was het niet, maar Union wilde een sowieso al fantastisch seizoen in schoonheid afsluiten. De hardwerkende, maar vaak ongelukkige Labeau glipte door de buitenspelval, liep alleen op de goalie af en wipte met veel gevoel de 2-0 binnen. De lijnrechter had moeten vlaggen voor offside, maar deed dat niet. Labeau vierde met de afscheidnemende Pocognoli.

Op slag van rust was de gelegenheidsaanvaller er opnieuw dichtbij. Met een simpele tik achter het steunbeen zette Labeau zijn verdediger in de wind, maar zijn plaatsbal gleed vervolgens een metertje naast. Deinze geraakte eigenlijk zelden in de zone van de waarheid. 'Poco' liet tussendoor met een technisch hoogstandje nog eens zien waarom hij dertien keer voor de Rode Duivels voetbalde.

20210425_LABEAU_SCOORT_UNION_POCOGNOLI
© Belga Images | Labeau viert zijn zesde doelpunt met de afscheidnemende Pocognoli.

Deinze keerde snedig terug uit de kleedkamers, want zette zijn voet in de tweede helft naast die van Union. Vlak voor Pocognoli op het uur met een applausvervanging werd gewisseld, maakte Staelens de aansluitingstreffer. In één tijd duwde hij een voorzet de korte hoek in: 2-1. De Oost-Vlamingen lieten zich niet naar de slachtbank leiden.

Tien minuten later kreeg Deinze een strafschop. Scheidsrechter Willems zag een overtreding van Bager op De Belder, al leek de verdediger van Union enkel het leer te raken. De Belder maalde er niet en zette de penalty om. Moris koos de goede hoek, maar kon er net niet bij. Een sterke Moris voorkwam later tot twee keer toe dat diezelfde De Belder de 2-3 maakte.

70 op 84

De partij ging nu goed op en neer, want ook Union zocht naar de winnende treffer. Een kopval van Undav tien minuten voor tijd werd nog gepakt door de keeper. De Duitse spits was er niet veel later opnieuw dichtbij, maar zijn inzet in twee tijden rolde tergend traag naast. Het laatste wapenfeit was voor Sigurdarson. De IJslander zocht de winkelhaak, maar mikte over.

Union eindigt zijn campagne in 1B zo met 70 punten op de 84 die er te rapen vielen. Dat record zal lang op de tabellen staan. Op 28 wedstrijden wonnen de Brusselaars 22 duels, scoorden ze 69 doelpunten en verloren ze twee keer (tegen Seraing en RWDM). Met 19 doelpunten is Dante Vanzeir medetopschutter in 1B. Het leverde hem de trofee voor 'Speler van het Jaar' op.

Het is nu aftellen naar het eerste weekend van augustus voor de langverwachte terugkeer in 1A. Mét supporters graag.