Kompany gooit voetbalfilosofie na 2 op 12 niet overboord

© Photonews
| Michel Vlap en Vincent Kompany in het shirt van RSC Anderlecht.

RSC Anderlecht puurde uit vier wedstrijden tegen haalbare tegenstanders slechts twee punten. Geen ideale voorbereiding op een pittig vierluik tegen Genk, Standard, Antwerp en Club Brugge. Maar speler-coach Vincent Kompany panikeert niet. "We gaan nu onze visie niet aanpassen."

Een thuisnederlaag tegen KV Oostende (1-2), twee gelijke spelen tegen Moeskroen (0-0) en KV Mechelen (0-0) en een pijnlijk nederlaag in Kortrijk (4-2). Dat is na vier speeldagen de magere oogst voor RSCA. Met 2 op 12 kent paars-wit de slechtste competitiestart in 21 jaar.

Wake-upcall

Over de prestatie tegen Kortrijk was coach Kompany niet tevreden. "De organisatie stond vooral in de eerste helft goed, maar plots begonnen we duels te verliezen. Mijn spelers voerden hun taak niet uit. We moeten hier lessen uit trekken. Misschien schudt deze klap de ploeg wel wakker", reageerde hij zaterdagavond meteen na de match.

Ondanks de ervaring die Kompany, Chadli en Nasri bijbrengen, verweet de speler-coach zijn ploeg een gebrek aan maturiteit. "De mentale weerbaarheid was beneden alle peil. Dat kan je verwachten van zo'n jonge ploeg, maar niet in die mate dat het zo drastisch afloopt. Bij de 1-1 van Kortrijk mondt een inworp plots uit in een strafschop. Dat mag niet gebeuren."

Geen compromissen

Met vier duels tegen concurrenten voor play-off 1 voor de boeg, stijgt de druk op Anderlecht. Maar de verdediger, die zelf ook geen al te beste beurt maakte in Kortrijk, houdt voet bij stuk. "We gaan onze stijl en visie na deze slechte start niet veranderen. We blijven voor balbezit gaan. Die brengen ons automatisch voor doel."

"Soms brengen we echt fenomenaal voetbal, dus het is niet nodig om aan onszelf te twijfelen. Tegen Kortrijk hadden we de match op slot kunnen doen in de eerste helft. Daarom is het nog niet nodig om compromissen te sluiten. Als we nu 10 kansen nodig hebben om te scoren, dan gaan we de volgende keer voor 20 kansen. We zullen dan wel eens krijgen wat we verdienen."

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?