Kompany zet spelersgroep voor moreel dilemma bij onderhandeling tekengelden

© Photo News
| Vincent Kompany moet brokken lijmen bij RSCA.
Updated: 31-03-2020 - 16:31

De spelers van RSC Anderlecht zouden een maandloon inleveren. Dat zou paars-wit een besparing van zo'n 3 miljoen euro opleveren en de financiële gevolgen van de coronacrisis verlichten. Maar de deal is nog niet beklonken. Enkele spelers pruttelen nog tegen over het afstaan van een twaalfde van de tekengelden. Aanvoerder Vincent Kompany is bereid om het deel van spelers die weigeren te betalen zelf op te hoesten, maar hij hoopt wel dat iedereen ervoor kiest om 'solidair te zijn met de club'.

RSCA voert al een tijd onderhandelingen met de spelers om de kosten te drukken in volle coronacrisis. De voetbalcompetities liggen stil en dus genereert paars-wit weinig tot geen inkomsten. De recordkampioen kondigde al aan een principeakkoord afgesloten te hebben met de spelers, maar die deal staat op springen. Dat schrijft althans de krant Het Laatste Nieuws.

De Brusselse voetbalclub vraagt haar spelers een document te ondertekenen, waarin ze zich akkoord verklaren om afstand te nemen van hun salaris, groepsverzekering, bijkomende voordelen (behalve wagen) en een twaalfde van hun tekenpremie. De overeenkomst verplicht spelers ook tot collectief verlof tussen 1 en 14 april.

Niet iedereen was het met die voorwaarden eens, aldus Het Laatste Nieuws. Sommigen wilden niet tekenen, omdat de financiële toegift veel groter is dan het maandloon dat initieel werd gevraagd. Bovendien zijn er geen garanties dat RSCA uiteindelijk niet voor technische werkloosheid kiest.

Gelijkaardig nieuw voorstel met opvallende nuance

De voetballers kregen vandaag na een lange vergadering een gelijkaardig voorstel te zien. Al is er wel een opvallende toevoeging. Aanvoerder Vincent Kompany is bereid om zelf bij te springen uit eigen zak voor de spelers die niet akkoord kunnen gaan met het gedeeltelijk verlies aan tekengelden.

Daarmee plaatst hij de groep voor een moreel dilemma. “Aan jullie de keuze”, staat er in de communicatie. “Maar zij die voor hun tekengeld kiezen, zijn niet solidair", aldus de paars-witte publiekslieveling.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?