RSCA onderhandelt met spelers om kosten te drukken

© PhotoNews

Voetbalclub RSC Anderlecht plaatst vanwege de coronacrisis vanaf dinsdag een groot deel van de medewerkers op economische werkloosheid. Spelers en directie zullen een aanzienlijke inspanning doen om de kosten te reduceren. Daarover verwacht paars-wit eerstdaags een akkoord.

Ook RSC Anderlecht ontsnapt niet aan de gevolgen van de pandemie. De voetbalcompetitie ligt al zeker tot 1 mei stil en dat heeft ook financiële repercussies. "Door de grote onzekerheid rond haar inkomsten is de club verplicht om de uitgaven zoveel mogelijk te beperken en veel flexibiliteit en inspanningen te vragen aan al haar medewerkers."

Kosten drukken

RSCA vraagt solidariteit van iedereen binnen de club. "Iedereen die betrokken is bij de club zal zijn of haar steentje bijdragen", klinkt het op Neerpede. Een groot deel van de medewerkers op economische werkloosheid geplaatst worden. De kosten van de dienstverleners zullen tot een minimum beperkt worden.

Ook met spelers wordt onderhandeld om de loonkosten te reduceren. "Daarover zal eerstdaags een akkoord gemaakt worden. RSC Anderlecht heeft in haar rijke geschiedenis al heel wat uitdagingen het hoofd geboden. Ook deze crisis zullen we samen overwinnen."

Afgelopen weekend bevestigde de Belgische recordkampioen het ontslag van assistent en clubicoon Pär Zetterberg. De 49-jarige Zweed wordt om financiële redenen van de loonlijst geschrapt. Ook daar werd het coronavirus als reden aangehaald.

70 procent loon

Bij een technische werkloosheid wordt de arbeidsovereenkomst tijdelijk geschorst. Sporters vallen dan terug op een bedrag dat gelijk is aan 70 procent van het gemiddelde loon, dat een bovengrens heeft van 2.353,21 euro bruto per maand.

Voor anders werknemers, zoals trainers, is die bovengrens 2.754,76 euro per maand. Bij sporters ligt het bedrag lager omdat zij in ons land lagere RSZ-bijdragen betalen. Onder meer premies en tekengelden voor spelers moeten door de clubs gewoon uitbetaald worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?