Leider Genk smeert inspiratieloos Anderlecht eerste thuisnederlaag aan

© Photo News
| Alexis Saelemaekers (l) en Ivan Santini (r) druipen af na de nederlaag.

RSC Anderlecht heeft zondagnamiddag voor het eerst in de competitie een nederlaag geleden. Het bezoek van leider Racing Genk aan het Constant Vanden Stockstadion bracht paars-wit niets anders op dan een magistraal doelpunt van Alejandro Pozuelo, het genie dat Anderlecht mist. De Brusselaars gingen na een matige wedstrijd op een slechte grasmat met 0-1 onderuit.

In de thuiswedstrijd tegen de Limburgse leider recupereerde Hein Vanhaezebrouck topschutter Santini, aanvoerder Kums en de frêle Najar. Landry Dimata was nog niet helemaal hersteld van aanhoudend blessureleed, maar zat wel samen met de youngsters Daudo en Verschaeren opnieuw op de bank naast kersvers T2 Pär Zetterberg.

Santini met enige kans

In een eerste helft waarin beide teams behoedzaam voor de dag kwamen, toonde Anderlecht de meeste drang naar voren. Verder dan enkele gevaarlijke hoekschoppen, die met veel moeite verwerkt werden door doelman Vukovic kwam paars-wit echter niet.

Bij zo’n kansarmoede toch een noemenswaardige vermelding voor Bornauw. De jonge verdediger etaleerde het betere sprintwerk om zijn kapotte schoen te vervangen. Op slag van rust dan toch ook even Ivan Santini. De Gouden Stier dwong Vukovic tot de eerste echte redding van de match: 0-0 na een matige eerste helft.

Magie van Pozuelo

Ook na de pauze slaagden Genk en Anderlecht er niet in het spelpeil op te krikken. Op de akker van het Astridpark was het moeilijk voetballen, de vele duels maakten voetballen bovendien helemaal onmogelijk. Daar bracht ook de invalbeurt van de zestienjarige dribbelkont Jérémy Doku weinig verandering in.

Terwijl iedereen zich vergaapte aan de zwakke vertoning, achtte Alejandro Pozuelo zijn moment gekomen. De Spaanse smaakmaker van Genk zorgde voor een zeldzaam moment van genialiteit en legde de voorzet van Berge met veel gevoel weg in de verste hoek. Doelman Didillon stond erbij en keek ernaar: 0-1 voor de Limburgers.

Al 8 punten achterstand

Anderlecht slaagde er niet in een vuist te maken en ontsnapte ook aan een tweede tegentreffer. Gano schoot eerst hoog over en besloot nadien op de paal. Met de beste wil van de wereld probeerde de recordkampioen de scheve situatie nog recht te trekken, maar het genie van Pozuelo ontbreekt in de Brusselse rangen.

Ook het cadeautje van de klungelende Genkse defensie werd niet in dank aangenomen. Invaller Verschaeren besloot recht op de Genkse goalie. De eerste thuisnederlaag van de competitie is een feit. De kloof op de leider bedraagt nu al 8 punten. De gloriedagen zijn verleden tijd, dat moest Pär bij zijn debuut als T2 nu ook met lede ogen vaststellen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?