Martinez kondigt afscheid aan: 'Dit was mijn laatste wedstrijd als bondscoach van België'

Roberto Martinez, bondscoach van de Rode Duivels Roberto Martinez, bondscoach van de Rode Duivels
© PhotoNews
| Roberto Martinez, bondscoach van de Rode Duivels.
© PhotoNews
| Roberto Martinez, bondscoach van de Rode Duivels.

Na de uitschakeling vanwege het scoreloos gelijkspel tegen Kroatië op het WK in Qatar, heeft bondscoach Roberto Martinez zijn afscheid als Belgisch bondscoach aangekondigd. "Dit was mijn laatste wedstrijd als bondscoach van de Rode Duivels", vertelde hij na afloop.

Het was met waterige ogen en een krop in de keel dat de bondscoach het antwoord gaf op de onvermijdelijke vraag. Onverwacht, want even voordien had hij voor de camera's nog ontwijkend geantwoord op dezelfde vraag over een eventueel afscheid.

Na het laatste fluitsignaal viel Martinez zijn spelers in de armen. "Dat was een emotioneel moment, zoals je wel kan inbeelden. Nu kan ik niet voortdoen, sorry. Ik ben een man die graag iets opbouwt. Zo ben ik hier ook begonnen, om op te bouwen richting het WK van 2018. We finishten in Rusland met brons en nadien voelde ik toch de drang om te proberen dat nog eens over te doen", aldus Martinez.

"Ik ben zo trots op deze spelers, samen hebben we een nalatenschap opgebouwd. Toen ik hier aankwam, was Jan Ceulemans nog recordinternational. Nu hebben we bijna acht spelers met meer dan honderd caps. We hebben andere standaarden gezet. Amadou Onana is op korte tijd zowat basisspeler geworden, jongens als Youri Tielemans en Zeno Debast zijn allemaal nog aan het groeien. Het waren schitterende jaren. We hebben hier alles gedaan wat je normaal gezien bij een club doet, maar in dit geval dan bij een nationale ploeg. Daar mag je ook trots op zijn. De echte fans zullen dat wel appreciëren. Voor mij is de tijd aangebroken om te aanvaarden dat dit mijn laatste wedstrijd was."

Al voor WK beslist

Martinez heeft de beslissing kort voor de afreis naar Qatar genomen. Toen waren er nochtans mediaberichten omtrent een eventuele contractverlenging. "Mijn situatie was erg duidelijk: ook als we wereldkampioen waren geworden, zou dit mijn laatste toernooi geweest zijn. Dat stond al voor dit WK vast. Ik wil werken op de lange termijn. Ik wil loyaal zijn en de job afmaken. Dit is dan ook geen ontslag, maar wel een afscheid, want mijn contract is afgelopen."

Peter Bossaert, CEO van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), heeft donderdag in een persbericht gereageerd op het afscheid van bondscoach en technisch directeur Roberto Martinez. "Met zijn team heeft Roberto een immense erfenis nagelaten voor de volgende Belgische voetbalgeneraties", stelt Bossaert.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?