Roberto Martínez, bondcoach van de Rode Duivels op een persconferentie in het Russische Kazan voor de wereldbekerwedstrijd tegen Brazilië op 6 juli 2018

| Archiefbeeld

Martinez stoomt Duivels klaar voor EK: 'Zullen nog moeten groeien in het toernooi'

© Belga
07/06/2021

De 1-0 thuiszege tegen vicewereldkampioen Kroatië in de uitzwaaiwedstrijd van zondagavond zorgde meteen dat de twijfels werden weggespoeld die donderdag waren ontstaan na het 1-1 gelijkspel tegen Griekenland.

Bondscoach Roberto Martinez kan nog steeds niet rekenen op Axel Witsel en Kevin De Bruyne, maar de verwachting is wel dat zij tijdens de groepsfase hun opwachting kunnen maken. Eden Hazard kreeg tegen de Kroaten tien minuten en trekt zo richting EURO 2020, klaar om meer matchritme op te doen. Hun vervangers deden het vrijwel uitstekend tegen de Kroaten, waardoor de groepsfase niet al te veel problemen zou mogen opleveren.

In een ideaal scenario sluiten Eden Hazard, KDB en Witsel zo topfit aan voor de tweede ronde. "We zullen inderdaad nog moeten groeien in het toernooi", vertelde Roberto Martinez na afloop. "Vandaag zagen we Eden al en ook op Witsel reken ik voor het EK. Kevin sluit maandag aan. Vandaag zag ik een goeie oefening, een team dat klaar is om de strijd aan te gaan, dat kan knokken voor de zege in de wedstrijd."

Sterke Youri

Achterin gaf de defensie met daarin Jason Denayer, Jan Vertonghen (en na de rust Thomas Vermaelen) en Toby Alderweireld bijna geen kansen weg. "De hele wedstrijd hielden ze de concentratie. Thibaut Courtois moest zelfs nog met een save uitpakken in de laatste minuut. Vandaag speelden we als een team en dat was al helemaal anders dan tegen Griekenland, toen we slechts veertig minuten goed waren. We hielden de tegenstander af en creëerden zelf veel kansen. Het enige minpunt was wel de efficiëntie, we hadden misschien wel meer moeten scoren."

Op het middenveld hadden Youri Tielemans en Leander Dendoncker na een lastig begin de wedstrijd volledig in handen. "Nochtans was het een stevige slag op het middenveld tegenover onder meer Luka Modric. Maar Youri is amper 24 jaar en haalt al dit niveau. Hij laat ons toe de wedstrijd te controleren. Ook Leander, in een rol waarin hij veel afstanden moest afleggen, heeft dat schitterend gedaan."

Lukaku nooit beter

Voorin bleef Romelu Lukaku de hele wedstrijd staan en zo waren er geen speelminuten voor Christian Benteke in deze EK-voorbereiding. Donderdag tegen Griekenland was Michy Batshuayi mogen invallen. In de uitzwaaiwedstrijd tegen Kroatië lukte Big Rom zijn zestigste treffer voor de nationale elf en dat in amper 93 interlands. Daarmee doet hij beter dan onder meer Lionel Messi, Neymar en Cristiano Ronaldo.

"Ik denk dat Romelu nooit beter geweest is. Het is een kwestie van volwassenheid op het veld, want een doelpuntenmaker is hij altijd al geweest. Hij is scherp, toegewijd en maakt de juiste keuzes. Hij voelt het ook allemaal aan. Ik voelde dat het belangrijk was om Lukaku de volle negentig minuten te geven met het oog op het EK en dus is hij blijven staan. Dat is natuurlijk jammer voor Benteke, maar we kunnen niet allemaal spelen in de voorbereiding. Ik ben er zeker van dat hij klaar zal zijn voor het EK."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni