| Anderlecht-doelman Schmeichel en Genk-kapitein Heynen in overleg met ref Verboomen over de veelbesproken penaltyfase.

Match Anderlecht en KRC Genk wordt niet herspeeld

© BRUZZ
08/01/2024

Het Referee Departement van de Belgische voetbalbond heeft de klacht van KRC Genk over de scheidsrechterlijke beslissingen tijdens de competitiewedstrijd op 23 december tegen Anderlecht verworpen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en wordt bevestigd aan BRUZZ. De match wordt dus niet herspeeld en Anderlecht blijft de winnaar met een 2-1-zege.

Op 5 januari behandelde het Referee Department van de voetbalbond de match tussen Anderlecht en KRC Genk van zaterdag 23 december. Toen bracht Genk-speler Yira Sor zijn ploeg op een 0-1-voorsprong tijdens een controversiële strafschopfase. Scheidsrechter Nathan Verboomen keurde het doelpunt af omdat op videobeelden te zien was dat de Limburgers overtredingen hadden begaan tijdens de penalty. Sor liep op het moment dat zijn ploegmaat Bryan Heynen de penalty trapte namelijk te vroeg het strafschopgebied in en profiteerde daarvan om de bal, die door Anderlecht-keeper Schmeichel was weggebokst, in doel te trappen.

Op de videobeelden was ook te zien dat Anderlecht-speler Yari Verschaeren, net als Sor, het strafschopgebied te snel had betreden. Verboomen noch de videoscheidsrechters hadden dit opgemerkt, waardoor de penalty niet werd hernomen - zoals de reglementen bepalen - maar de partij via een scheidsrechtersbal gewoon verdergezet werd. Na het duel, dat eindigde op een 2-1-zege voor Anderlecht, ontstond een enorm tumult.

KRC Genk diende klacht in bij het Referee Department en eiste dat de match herspeeld werd. Volgens de ploeg was er sprake van een scheidsrechterlijke vergissing in de toepassing van de spelregels. "Het Referee Department heeft geoordeeld dat het een scheidsrechterlijke vergissing betreft in de beoordeling van een spelfeit, maar niet in de toepassing van de spelregels," aldus Marie Verbeke van de voetbalbond. "De procedure is bij de voetbalbond definitief afgerond. Beroep is dus niet mogelijk. Dat kan eventueel wel bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni