Michel De Wolf: 'Er zit iets grondig mis bij FC Brussels'

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
04/07/2012
Speelt RWDM binnenkort als derdeklasser in het Edmond Machtensstadion? Als het van Michel De Wolf afhangt wel. De huidige directeur van de jeugdschool van FC Brussels vreest voor de toekomst van 'zijn' ketjes en beslist dan maar om zelf met een club te beginnen.

"Ik begon bang te worden toen Thierry Dailly (voormalig sportief directeur van Brussels, red.) vertrok," vertelt de 54-jarige De Wolf. "Dat wil toch zeggen dat er iets grondig mis is bij Brussels. Er is ook die onduidelijkheid over hun toekomst. Gaan ze door? Als ze stoppen, dan is het ook gedaan met de jeugdschool, hé. En dat mag niet gebeuren. Een drietal weken geleden is het idee ontstaan om op zoek te gaan naar een club om de toekomst van die jongeren veilig te stellen."

De ontmoeting met Gregory Heusdens, de voorzitter van RWDM uit vierde provinciale, bracht de bal echt aan het rollen. Hij en De Wolf bleken op dezelfde golflengte te zitten en gingen op zoek naar een stamnummer om over te nemen. De jongeren onderbrengen in een ploeg die in provinciale speelt, was geen optie. "We kwamen snel terecht bij derdeklasser FC Bleid, die op zoek was naar overnemers. Daar zijn alle spelers vertrokken. Je hebt alleen nog de vzw en een stamnummer. Dat zij ook in het zwart-wit-rood spelen, is natuurlijk mooi meegenomen."

"Nog niet alles is in kannen en kruiken, we zijn volop bezig met het papierwerk. Deze of volgende week moet alles rond zijn. Volgend seizoen moeten we Bleid nog in onze naam behouden. Wellicht voegen we daar Molenbeek aan toe. Het seizoen erna wordt de naam normaal gezien veranderd in RWDM. De ploeg in vierde provinciale maakt het komende seizoen nog vol, maar gaat dan op in de nieuwe club."

De Wolf en Heusdens hebben al een vijftienkoppig team om zich heen dat zich met alle facetten van een voetbalploeg bezighoudt: commercieel, financieel en sportief. Het sportieve krijgt nu voorrang, want er moet een compleet nieuwe ploeg samengesteld worden. "We zouden uiteraard graag spelers van de jeugdschool aantrekken, maar daarvoor moeten er conventies gesloten worden. Daar is het nu te laat voor, want die hadden voor 15 mei getekend moeten zijn. Het zal dus pas vanaf het seizoen 2013- '14 kunnen. We zullen voor die conventies moeten samenzitten met de mensen van Brussels, omdat de jeugdschool onder hun stamnummer speelt. En ook de gemeente zal haar zegje hebben."

"Op sportief vlak moet het nu vrij snel gaan om een competitieve ploeg samen te stellen. Het is mijn rol om rond te neuzen, en ik ga - tijdelijk - de trainingen leiden, maar ik doe dit niet om zelf in de spotlights te komen. Dat maken de media er nu wel van, maar het is niet het doel. Ik ben directeur van de jeugdschool en als het van mij afhangt, blijft dat zo."

Zotte dingen
Om een nieuwe club op te richten heb je een pak geld nodig, en dus zijn ze in Molenbeek volop bezig met het ronselen van sponsors. Naast al de kosten van de nieuwe ploeg moeten ook de overgenomen schulden van Bleid betaald worden. Infrastructureel kunnen ze in Molenbeek terecht.

"Ons budget zal dat van een gemiddelde derdeklasser zijn, en daar gaan we niet over. We zullen dus geen zotte dingen doen. Het volgende seizoen is een overgangsperiode waarin het voornaamste is om ons te handhaven in derde klasse."

"We zouden graag in het Edmond Machtensstadion spelen, maar daarvoor moeten we nog een akkoord vinden. Het is alvast zeker dat we op het derde veld achter het stadion mogen spelen. In februari wordt dan een evaluatie gemaakt met de gemeente. Ik vind alvast dat we met twee clubs in hetzelfde stadion kunnen spelen. Het kan toch ook in Brugge of Milaan? Het belangrijkste is dat we in Molenbeek zitten."

Plek onder de zon voor iedereen
Belangrijke spelers in dit project zijn de gemeente Sint-Jans-Molenbeek en FC Brussels. Terwijl de eerste zich gematigd positief toonde, stelt Johan Vermeersch zich vragen bij het project. Het is een netelige situatie. Er wordt zelfs gefluisterd dat de politiek mee in het spel zit. "Ach, er wordt zoveel gezegd," riposteert De Wolf. "Ze zeggen ook dat ik revanche wil, maar dat is niet zo. Ik wil de dood niet van Vermeersch. Ik denk aan de jongeren, en voor hen is het goed als er zoveel mogelijk clubs op hoog niveau in de regio zijn. Meer is er niet. We kunnen zonder problemen samenleven."

Het nieuwe RWDM wil profiteren van het talrijke Molenbeekse talent. Jonge spelers die niet naar FC Brussels kunnen, zouden dan bij de derdeklasser aan de slag kunnen. De kweekvijver is alvast groot genoeg. "Bij de jeugdschool van Brussels heb je fenomenale talenten. Maar we willen met de jeugdschool nog groter en beter worden. We willen partnerschappen sluiten met de vele clubs in de grote Brusselse regio, zodat alle spelers aan hun trekken komen. Binnen een paar jaar moet zeker de helft van onze ploeg uit spelers van de jeugdacademie bestaan. Anders zijn we slecht bezig."

De Wolf en Heusdens hebben sinds het bekendmaken van de plannen massa's positieve reacties gekregen. Ze willen de supporters een stem geven binnen de club en er een echte volksclub van maken. "Een van onze ideeën is om met socios te werken, naar Spaans model. Door een bepaald bedrag te betalen krijg je dan een stem op de vergaderingen. Zo zouden we om de paar jaar de voorzitter kunnen kiezen - en waarom niet ook andere functies binnen de club? We willen de supporters er echt bij betrekken."

"We hebben een pak ideeën, maar we kijken nog niet te ver vooruit. Eerste klasse? De verschillen in budgetten bedragen miljoenen euro's, dus laten we het rustig aan doen. Het belangrijkste is dat we een gezonde club blijven. Als we vijf of tien jaar in derde klasse moeten blijven, dan is dat zo. We weten niet waar we gaan, maar we weten wél waar we heen willen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni