Supporters aan het RSCA-stadion in hartje Anderlecht

Moeten RSCA en Union samen in het Lotto Park spelen? 'Barslecht idee'

KH
© BRUZZ
21/12/2022

Molenbeeks schepen Jef Van Damme (one.brussels-Vooruit) stelt voor om Anderlecht en Union samen in het huidige RSCA-stadion te laten spelen. Een barslecht idee, daarover is zowat iedereen het eens. Maar samen naar een nieuw stadion trekken is nog zo gek niet, vindt sporteconoom Trudo Dejonghe.

Voetbalclub Union zal zijn volgende Europese match in het Lotto Park spelen, in het stadion van stadsrivaal RSCA. Dat raakte vorige maandag bekend. Molenbeeks schepen Jef Van Damme (one.brussels-Vooruit) vindt dat de overeenkomst tussen de twee clubs de kiem mag zijn voor een structurele samenwerking in de toekomst.

“Et voilà, waarom nog een nieuw stadion bouwen? Iedereen wint bij deze oplossing (enkel de projectontwikkelaar niet),” laat hij op Twitter weten.

Een kleine rondvraag bij de betrokkenen leert dat zijn idee zowat overal op een koude steen valt en wel om verschillende redenen. “De kalender laat het om te beginnen niet toe,” zegt RSCA-woordvoerder Mathias Declercq. “Naast de eerste ploeg gebruiken ook de Futures en de vrouwenploeg het complex. Daarnaast is een eigen stadion met een eigen clubbeleving ook erg belangrijk voor de fans. En dan spreek ik nog niet over het commerciële luik of de zichtbaarheid van sponsors.”

Sporteconoom Trudo Dejonghe (KULeuven) werpt het probleem van mobiliteit op: op matchdagen is het nu al erg moeilijk rond het stadion, een fenomeen dat met twee eersteklassers in een stedelijk stadion alleen maar zou verergeren.

"In voetbal weegt de stem van de fans zwaar door. Die zullen zo’n gezamenlijk stadion met een concurrent niet smaken”

sporteconoom Wim Lagae

Dejonghe lanceert wel volgend alternatief: waarom bouwen Union en RSCA niet samen een nieuw stadion, buiten het stadscentrum? “Het lukt nu al 20 jaar niet om een nieuw stadion te bouwen in Brussel, laat staan twee. Waarom niet beginnen met één?”

Maar ook dat idee levert geen applaus op de banken op. Dejonghe gaat er daarbij vanuit dat ook RSCA een nieuw stadion wil bouwen, een plan dat de voorbije jaren in de koelkast ging bij de Anderlechtse club. “RSCA heeft geen stadionprobleem, Union wel,” stelt sporteconoom Wim Lagae. “Een gezamenlijk stadion kan alleen lukken als het om een dwingende vraag gaat van beide clubs. En dan nog. In voetbal weegt de stem van de fans zwaar door. En die zullen een samenwerking met een rechtstreekse concurrent niet meteen smaken.”

Van Damme zelf wijst er aan de telefoon op dat hij vooral een debat wou starten over de wenselijkheid van nieuwe stadions in Brussel. “We hebben er al, niet enkel in het Lotto Park, maar ook op de Heizel, waar het Koning Boudewijnstadion amper wordt gebruikt. Kunnen we dat bijvoorbeeld niet omvormen tot een gemeenschappelijke plek voor de twee clubs?”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni