20201111 1730 TIPS Jogger
© Photonews | Met een op vijf sporters in Brussel die lopers zijn, kan het op de Brusselse voetpaden krap worden.

Brussel komt met nieuwe aangename looproutes: alvast enkele tips van kenners

Robin Vanpée
09/06/2023

Goed nieuws voor lopers in de hoofdstad: om het hardlopen in de stad een duw in de rug te geven, presenteert Brussel binnenkort verschillende comfortabele looptrajecten. Be running is een initiatief van perspective.brussels om lopers en wandelaars te informeren over aangename routes in Brussel. Omdat een goed begin het halve werk is, vroeg BRUZZ alvast enkele tips aan Brusselse loopclubs voor zij die warmlopen voor hardlopen.

Met een op vijf sporters in Brussel die lopers zijn en steeds meer Brusselaars die zich te voet verplaatsen, kan het op de Brusselse voetpaden krap worden. Om dat probleem aan te pakken lanceert perspective.brussels in samenwerking met verschillende Brusselse instanties binnenkort een kaart met ideale wandel- en looproutes door heel Brussel, zo maakte het Brussels expertisecentrum donderdag bekend. Ook publiceert het centrum een gids voor gewestelijke instellingen om de openbare ruimte beter in te richten voor de verschillende gebruikers ervan.

De gids en de kaart van het projuct be running werden na onderzoek onder 1.500 inwoners van Brussel opgesteld. Het onderzoek peilde naar ervaringen met lopen en wandelen in de stad. Daaruit blijkt dat vooral doorlopende trajecten, groene omgevingen en verkeersveiligheid belangrijk zijn voor Brusselse voetgangers. Maar dat is “in een dichtbebouwde stedelijke omgeving” geen evidentie.

De nieuw gepubliceerde routes, mogelijk gemaakt door de (her)inrichting van wegen, moeten uitkomst bieden: “Brusselaars zullen in de toekomst gebruik kunnen maken van de routes om zich van de ene groene ruimte naar de andere te begeven. De trajecten zullen binnenkort beschikbaar zijn om te downloaden via sport.brussels,” zegt Benoit Demeester van perspective.brussels. “Bij deze ontwikkelingen zal rekening worden gehouden met de gewoonten van joggers, in een logica die langzame en snelle voetgangers, en alle andere gebruikers van de openbare ruimte, respecteert”, belooft de dienst.

In afwachting van de routes vroeg BRUZZ de BXL Run Crew, Les Gazelles de Bruxelles en de kwb (Kristelijke werknemersbeweging) alvast om tips.

"Go slow and sexy, not fast as fuck"

Tim Verheyden, BXL Run Crew

Rustig aan

In 2017 richtten Tim Verheyden en Camille Pollie de BXL Run Crew op. De groep noemt zich liever een gemeenschap van lopers dan een loopclub: de focus ligt op plezier hebben, niet op de snelste tijd of langste afstand af te leggen.

De Gazelles de Bruxelles is dan weer een organisatie die via sport mensen in kansarmoede probeert te helpen. Door wekelijkse sportactiviteiten te organiseren, willen ze het zelfvertrouwen en het lichaamsbeeld van de deelnemers versterken.

De kwb (Kristelijke werknemersbeweging) is een vrijwilligersorganisatie met meer dan 52.000 leden en zet zich in om buurten en buurtbewoners te verenigen. Medewerker Wim Poelmans van de Gazelles,Tim Verheyden van de Run Crew en Pol Arnauts van de kwb staan BRUZZ te woord.

Wat zijn uw tips voor beginnend lopers?

Tim Verheyden: “Go slow and sexy, not fast as fuck. Het is zeer belangrijk om traag op te bouwen, niet te snel en te ver proberen te gaan als je begint met lopen. Drink ook genoeg, zeker in dit weer. Ga niet in de vlakke zon lopen, maar zoek schaduw op waar mogelijk. En bovenal: geniet ervan. Het belangrijkste aan lopen is dat je er plezier aan hebt.”

Wim Poelmans: “Luister naar je lichaam. Zeker als je begint met lopen is het belangrijk om op een laag tempo en met korte afstanden te werken. Als je nog kan babbelen met een looppartner zonder buiten adem te raken, ben je een goed tempo aan het aanhouden. Dat sluit mooi aan bij mijn tweede tip: loop in groep. Het is niet alleen veiliger omdat je elkaar kan helpen als je een blessure krijgt, het is ook gewoon leuker.”

Ook Pol Arnauts pleit voor lopen met anderen: “In groep lopen is altijd een goede motivator om te beginnen en blijven lopen. Dat kan bij onze organisatie, maar met een vriend of vriendin gaan lopen is ook heel leuk. Start to run-programma’s zijn een mooi alternatief als je liever alleen loopt. Het zorgt ervoor dat je een doel voor ogen hebt, wat maakt dat het waarschijnlijker is dat je blijft lopen.”

"Probeer altijd zo ver mogelijk van de weg te blijven"

Pol Arnauts, kwb

Zijn er in Brussel situaties waar je rekening mee moet houden?

Verheyden: “Als loper ben je in Brussel, zeker in het verkeer, een kwetsbare weggebruiker. Als je de drukte en het harde asfalt wil vermijden zoek je best een park of een bos op. Tussen het groen lopen is altijd leuker. Wat wel beter is in Brussel dan op het platteland zijn de waterfonteintjes. Buiten de stad zou je al een waterfles moeten meenemen voor je gaat lopen, dat is niet nodig hier.”

Poelmans: “In de stad zelf kan het druk zijn en zijn er ook veel putten op de voetpaden. Daarom raad ik altijd aan om in een park of bos te gaan lopen. Liefst een waarbij er niet te veel hoogteverschil is zoals het park bij Tour en Taxis of het Jubelpark.”

Arnauts: “In Brussel zit je zelfs in de parken met het probleem van uitlaatgassen. Als je langs een weg loopt of dichtbij de Ring zit, probeer dan altijd zo ver weg als mogelijk te blijven van die weg. Zo neem je minder uitlaatgassen in je longen op. Als je toch dicht bij een weg moet lopen, neem je het best wegen die bergaf gaan. Dat vergt minder inspanning van je longen.”

Wat is je favoriete plaats om te gaan lopen?

Verheyden: “Mag ik er twee geven? Het Laarbeekbos is een prachtige locatie, waar je je even niet meer in de stad waant. Als je wat verder wil gaan is een fantastische plek het Zoniënwoud. Een gigantische oppervlakte verspreid over de drie gewesten: het is een plek waar je je helemaal in kan verliezen.”

Poelmans: “De tuinen van de Bloemist naast het Osseghempark vind ik een heel mooie omgeving. Maar het Laarbeekbos is ook zeker een geliefkoosd plekje van mij.”

Arnauts: “Ik ga graag lopen in het Koning Boudewijnpark. Er is heel veel variatie in het uitzicht, wat het parcours altijd interessant maakt. Zo ben je op nog geen steenworp van de moerassen van Jette-Ganshoren.”

(tekst gaat verder onder de kaart)

Tips van Brusselse loopclubs over aangename trajecten.

Waar moet je op letten als je loopkledij aankoopt?

Verheyden: “Je kan een outfit zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. In dit warme weer raad ik gewoon een licht T-shirt aan. Maar voor een paar schoenen ga je toch best naar een speciaalzaak die een schoen op maat voor jou uitkiest. Dat is belangrijk om blessures te voorkomen.”

Poelmans: “Koop niet direct de duurste kleren. Je kunt al heel ver raken met een standaard loopshirt en een short. Samen met de VGC-sportdienst baten we de winkel Sportswitch uit. Dat is een winkel waar je heel goedkoop degelijke sportkleren kan kopen. Als je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming is het zelfs gratis. Schoenen zijn uiteraard het belangrijkste aspect van lopen, dus daarin laat je je het best bijstaan door een gespecialiseerde winkel.”

Arnauts: “Als er een kledingstuk is waar je niet op mag besparen, dan zijn het wel je schoenen. Je gaat daarvoor het best naar een speciaalzaak die op basis van jouw looppatroon het correcte schoeisel kan aanbieden. Dat is misschien iets duurder, maar een deftig paar schoenen gaat makkelijk twee jaar of bijna duizend kilometer mee.”

En tot slot: bent u meer een ochtend- of avondloper?

Verheyden: “Met deze temperaturen verkies ik de ochtend, dan is het nog fris. Zeker als je in een bos of park gaat lopen is dat ideaal.”

Poelmans: “Ik ben persoonlijk een ochtendloper, ik sta graag vroeg op om voor mijn werk te kunnen sporten. Maar ik merk wel dat ik in Brussel in de minderheid ben (lacht). De groepsessies gaan ook in de avond door.”

Arnauts: “Ik verkies de ochtend om te lopen. De frisse atmosfeer van het park is sterker in de ochtend. De loopsessies van de kwb gaan wel in de avond door.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni