Noordtribune van Anderlecht deels dicht tegen Zulte Waregem

© Photo News
| De voetzoeker ontplofte vlak naast doelman Simon Mignolet van Club Brugge. Kompany, aanvoerder van Anderlecht, maande de supporters aan tot kalmte.

RSC Anderlecht gaat niet in beroep tegen de beslissing van de Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) om paars-wit een gedeeltelijke sluiting van de noordtribune en een boete van 5.000 euro op te leggen. Dat bevestigden de Brusselaars maandagavond. De sanctie is het gevolg van de voetzoeker die naast doelman Simon Mignolet ontplofte in de topper tegen Club Brugge.

De thuisnederlaag tegen Club Brugge (1-2) van 19 januari zinde bepaalde fans van de harde kern van Anderlecht niet. Eén supporter gooide vlak voor het laatste fluitsignaal een bommetje in het strafschopgebied van Club-doelman Mignolet. Diens collega-Rode Duivel Vincent Kompany maande de paars-witte supporters aan tot kalmte.

RSCA moest zich op dinsdag 4 februari voor de Geschillencommissie verantwoorden voor het incident, een week later viel het vonnis. Bondsprocureur Kris Wagner eiste een boete van 2.500 euro, maar het verdict is een pak zwaarder. Niet alleen krijgen de Brusselaars de maximumboete, maar ook werd beslist om een deel van de tribunes voor de thuismatch tegen Zulte Waregem (7 maart) te sluiten. Het gaat om vakken N0, N1, N2, N3, N4, N5 en N6.

Niet eerste incident

Er hing Anderlecht na een uitspraak van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) een match achter gesloten deuren boven het hoofd, wegens de supportersincidenten vorig seizoen die de definitieve staking van de Clasico op het veld van Standard inluidden. RSCA werd de voorbije maanden bovendien al vijf keer door de disciplinaire commissies bestraft voor het gebruik van pyro.

Anderlecht wil een duidelijk signaal geven, terloops een procedureslag vermijden, zich focussen op het sportieve en berust dan ook in de sanctie. "De zware straf is het gevolg van verschillende incidenten met pyrotechnisch materiaal zowel tijdens uit- als thuiswedstrijden, waar de club telkens financieel voor beboet werd", klinkt het maandagavond in een communiqué.

Anderlecht betreurt dat "een meerderheid gestraft wordt voor het wangedrag van een kleine minderheid" en zal "er alles aan doen om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden".

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?