Voetbalclubs Union en Anderlecht boeken recordverlies

© Bart Dewaele
| Philippe Bormans (Union Saint-Gilloise) en Michel Verschueren (RSC Anderlecht.)

Voetbalclub Union heeft nog nooit zo diep in het rood gezeten, bevestigt CEO Philippe Bormans aan BRUZZ. Ook Anderlecht heeft er een hels jaar opzitten, en niet enkel op het terrein. De club gaat van een verlies van 6 miljoen euro in 2017-2018 naar 25,8 miljoen euro vorig boekjaar. In één jaar tijd dus. De club verloor het meeste van alle Belgische profclubs, volgens cijfers van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB).

Union is nu ook, naast Anderlecht, bij de slechtste leerlingen van de klas. Met een recordverlies van 6,6 miljoen euro staan de Unionisten op nummer zes van een lijst van in totaal 23 ploegen. "Er zijn vorig jaar heel wat investeringen gedaan, op vlak van spelers en vooral ook wat de infrastructuur betreft," verklaart CEO van Union Philippe Bormans aan BRUZZ.

"Die investeringen waren nodig, de overname van de club vorig jaar zit daar voor veel tussen. Dit jaar zal het er ongetwijfeld beter uitzien, al blijft het een verlieslatend verhaal, dat is voor niemand een geheim," aldus de CEO, die in 2018 de fakkel van Jean-Marie Philips overnam.

Slechtste van de klas

Dat de resultaten ook slecht zouden zijn bij Anderlecht was al geweten. In oktober werden de verliezen nog rond de 27 miljoen euro geschat. Het eindresultaat is dan wel één miljoen minder, volgens de regels van de Financial Fair Play moet Anderlecht dringend serieuze energie gaan steken in de financiële gezondheid van de club.

De abominabele cijfers zullen de ploeg niet verrassen. Het doel heiligt de middelen, klonk het in oktober nog, toen BRUZZ dieper inging op de financiële leegloop van de ploeg.

Aan de operationele exploitatie van paars-wit ligt het niet. Al wordt ook hier 4 miljoen euro verlies geleden, dat bedrag verdwijnt in het niets bij andere posten. Vooral de grote spelerskern en bijbehorende spelerslonen wegen zwaar door in de negatieve balans.

Rivaal Club Brugge is trouwens de 'gezondste club' van het Belgische lijstje, met een winst van meer dan 7 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?