Ongrijpbare Hazard loodst Rode Duivels voorbij Rusland

© Photo News
| De vreugdetaferelen na het doelpunt van Eden Hazard.

De Rode Duivels hebben donderdag hun parcours richting het EK 2020 ingezet met een overwinning in het Koning Boudewijnstadion. België klopte Rusland onder impuls van een onhoudbare Eden Hazard met 3-1.

Omdat certitudes zoals Vincent Kompany en Romelu Lukaku out waren, verschenen youngsters als Youri Tielemans, Leander Dendoncker en Timothy Castagne aan de aftrap. Zij lieten opnieuw zien wat ze in hun mars hadden. "We kunnen altijd op hen rekenen", knipoogde een ontspannen Hazard.

Beide ploegen keken aanvankelijk de kat uit de boom keken, maar rond het kwartier brak Youri Tielemans de partij open. De middenvelder van Leicester werkte een knappe collectieve aanval af met een droge knal - zijn eerste treffer voor België.

Maar nauwelijks afgetrapt zorgde Denis Cheryshev al voor de gelijkmaker. De Russische aanvaller strafte een zeldzaam foutje van doelman Thibaut Courtois genadeloos. De Duivels gingen op zoek naar een nieuw doelpunt, maar de bezoekende defensie stond als een huis.

Hazard trekt België over de streep

Michy Batshuayi had iets voor halfweg na een lang uitgesponnen aanval de 2-1 aan de voet, maar verdediger Dzhikiya redde op de lijn. Op slag van rust klom België dan toch op 2-1, toen Eden Hazard (45.) neerging in de zestien. De captain nam - uiteraard - zelf zijn verantwoordelijkheid en trapte de penalty onhoudbaar binnen.

In de tweede periode bleven grote kansen uit. De Belgen drongen wel aan, maar konden het Russische sluitstuk Guilherme niet echt bedreigen. Batshuayi kwam er opnieuw kortbij - ditmaal was de paal spelbreker. Twee minuten voor tijd deed Eden Hazard met zijn tweede van de avond de boeken toe.

'Tielemans en Dendoncker zijn voorbeelden'

Roberto Martinez houdt een positief gevoel over aan de 3-1 zege. Vooral de prestatie van Eden Hazard, die twee treffers scoorde, en de youngsters, viel bij de bondscoach in de smaak. "Als Eden zo voetbalt, moet je gewoon genieten", vertelde Martinez. "Leander Dendoncker en Youri Tielemans tonen dan weer tot wat spelers die in eigen land doorbreken in staat zijn."

"De prestaties van Tielemans en Dendoncker vormen een duidelijke boodschap voor het Belgische voetbal", verkondigde de Spanjaard. "Het zijn twee spelers die in België hun strepen verdienden en pas nadien naar het buitenland trokken. Dat loont. We zien te veel talenten te vroeg België verlaten."

Martinez toonde zich tevreden over het verdedigende spel van zijn team, dat Rusland weinig kansen gunde. De tegentreffer kwam er na onbegrijpelijk slecht uitverdedigen van Thibaut Courtois. "We stonden er defensief, dat was duidelijk. Thibaut liet het hoofd niet hangen na zijn foutje. Hij keepte voort alsof er niets gebeurd was en toonde zo zijn klasse."

Op de tweede speeldag, komende zondag, maakt België de verplaatsing naar Cyprus. De Cyprioten haalden het eerder donderdag met 5-0 van voetbaldwerg San Marino.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?