| Nikiforov verloor na ippon van de Portugees Jorge Fonseca.

Ontgoochelde Toma Nikiforov: 'Niet gekomen voor uitschakeling in 2de ronde'

© Belga
29/07/2021
Updated: 29/07/2021 08.24u

De Olympisch Spelen in Tokio zijn donderdag in mineur geëindigd voor judoka Toma Nikiforov. De 28-jarige Schaarbekenaar verloor na nauwelijks vijftien seconden met ippon van de Portugese wereldkampioen Jorge Fonseca in de tweede ronde van de klasse tot 100 kilogram. "Daarvoor was ik niet naar hier gekomen", zei een ontgoochelde Nikiforov achteraf.

De regerende Europese kampioen wilde vijf jaar na de tegenvallende Spelen in Rio de Janeiro (9e) de ontgoocheling doorspoelen in de Budokan gevechtssporthal. Maar Nikiforov kreeg een moeilijke loting omdat hij niet beschermd was, wat alleen voor de top acht van de wereldranglijst weggelegd is. Tweevoudig wereldkampioen Jorge Fonseca maakte er snel een einde aan.

De vierde en laatste Belgische judoka op de tatami in Tokio verborg zijn ontgoocheling niet. "Je krijgt vaak een mooi gevecht wanneer een wereldkampioen kampt met een Europese kampioen. Ook als het slecht afloopt. Er is zo'n grote concurrentie in het judo. Elke kamp is een finale."

"Iedereen die de match gezien heeft, denkt dat hij me opgetild heeft, dat hij mij tegen de mat gewerkt had. Maar dat was niet het geval. Het ging om een klein detail, over de handen en een beweging. Het is een detail dat je niet kan begrijpen als je niet op een hoog niveau zit", legt Nikiforov uit. "Ik begon goed, ik rukte de twee handen los. Hij herbegon de actie en dan had hij zich genesteld. Ik zie dat hij gaat aanvallen, maar in plaats van de aanval te blokkeren, wat zeker niet gemakkelijk is, denk ik op de buik te landen als ik in de lucht ga. Helaas val ik op de rug. Het zijn de kleine details die het verschil maken in deze sport."

Potentiële titelkandidaat

"Het was onze tactiek om hem meer te laten bewegen en niets te aanvaarden wat zich tegen hem kan keren", legt Nikiforovs coach Damiano Martinuzzi uit. "Hij ging in de fout, hij stond de 'kumikata' (greep van Fonseca, nvdr.) toe. Dat is zeer gevaarlijk omdat hij hypergeprikkeld is bij aanvang." De coach is ontgoocheld voor zijn pupil. "Hij heeft het potentieel om olympisch kampioen te worden, dat is duidelijk. Twee maanden geleden werd Nikiforov Europees kampioen", besluit de coach. "Maar op de Spelen, eens om de vier jaar, mag je niet mislukken."

In de eerste ronde had Nikiforov de Braziliaan Rafael Buzacarini uit het tornooi gewipt. De Schaarbekenaar won met waza-ari van de judoka die een plaatsje lager staat op de wereldranking. "Mijn eerste kamp was niet slecht. Ik was ontspannen en in vorm. Alle lichten stonden op groen", dixit Nikiforov.

Hij richt nog de blik op de volgende Spelen. "Parijs is al binnen drie jaar. Het zullen andere Spelen zijn, een andere en oudere Toma. Maar dat ga ik niet laten schieten. Het laatste is nog niet gezegd. Maar op dit moment heb ik wel nood aan een zeer lange break. Het was beslist voor deze Spelen, ik heb mijn familie al een maand niet gezien."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni