Ook RWDM kan Union niet uit titelkoers brengen

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 30 en zondag 31 januari 2021
Updated: 31-01-2021 - 00:39

De derde Zwanzederby leverde voor koploper Union geen uitglijder op. RWDM streed dapper, maar kon l’USG nooit echt bedreigen: 0-2 dankzij goals van Van Der Heyden en Vanzeir.

Een titel die vermoedelijk al in maart in Sint-Gillis gevierd mag worden. Het behoud dat ook in Molenbeek al zo goed als zeker is. En dan die pijnlijk lege tribunes in alle stadions. Het enige pigment in 1B dit seizoen, zijn de vier Zwanzederby’s tussen Union en RWDM.

Na de verrassende winst van RWDM in de eerste editie, waar bovendien nog zo’n 1.500 Molenbeekse supporters bij aanwezig mochten zijn, stelde Union in eigen huis orde op zaken in de tweede uitgave. In de wonderlijke competitie die 1B is, volgen er daarna nog twee. Gezien de nakende titel voor Union, zullen het voorlopig de laatste twee zijn.

Voor Union bleek die derde wedstrijd die zaterdagavond gespeeld werd niet meer dan een volgende hobbeltje op een zo goed als vlak parcours. Het uitglijdingsgevaar op het zompige veld in het Edmond Machtensstadion was nochtans groot. Een sliding aan de kant van de Raymond Goethalstribune was voldoende om de rest van de avond in een nat pak rond te lopen. De blijvende afdruk die Unionist François al in de eerste tien minuten achterliet in het veld, had voldoende moeten zijn om andere spelers ervan te weerhouden hetzelfde te proberen.

Nielsen
© Belga
| Het was moeilijk voetballen op het zompige veld. Hier zijn Nielsen (Union) en Nzunzi in gevecht met elkaar, de bal en de modder.

Ook in de eerste tien minuten: de openingstreffer van Siebe Van der Heyden. Tijdens de sterke openingsfase van de bezoekers drukte de verdediger af nadat RWDM de bal niet kon wegkrijgen uit het eigen strafschopgebied.

Penalty of niet?

Met dat doelpunt op zak controleerde l’USG lange tijd de wedstrijd. RWDM had moeite voorbij de grote modderplas op het midden van de helft van Union te komen. Na een halfuur spelen lukte dat pas voor het eerst stelselmatig. Nzunzi’s schot in het zijnet was de eerste echte kans voor de thuisploeg. Tot aan de pauze lag het initiatief bij de Molenbekenaren, maar grote kansen leverde dat niet op.

Na de pauze toonden beide ploegen opnieuw veel animo, maar bleef het moeilijk voetballen. Een kopbal van Burgess ging naast namens Union. Na een uur spelen werd een voorzet van Nielsen van richting veranderd, waarna Vanzeir gemakkelijk kon raak schieten, 0-2. En al snel leek het nog erger te worden voor Euvrard en de zijnen, toen Vanzeir leek te worden geraakt door de uitkomende doelman Matthys. Penalty besloot de scheidsrechter. Na overleg met zijn grensrechter werd die echter geannuleerd.

Vanzeir
© Belga
| Dante Vanzeir heeft de 0-2 binnengeschoten.

Was de kopbal van Le Joncour, uit een hoekschop, er een kwartier voor tijd ingegaan, dan was er misschien nog sprake geweest van een wedstrijd. Maar invaller Mehlem haalde de bal namens Union van de lijn. Nu slaagde de thuisploeg er, ook met invaller Rocha binnen de lijnen, niet in Union nog echt te verontrusten. Het laatste fluitsignaal klonk niet veel later met de 0-2 nog altijd op het bord.

Geen uitglijder dus voor aankomende kampioen Union in Molenbeek. Voor RWDM rest er eigenlijk nog maar een doel dit seizoen: de laatste derby in het Dudenpark.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?