Thijs Roelen
22/11/2020
Updated: 22/11/2020 19.45u

Competitieleider in 1B Union Saint Gilloise heeft de tweede Zwanzederby met RWDM gewonnen. Na het eerdere verlies in het Edmond Machtensstadion zorgde Casper Nielsen zondagavond voor de bevrijdende 2-1.

Dat Union zich niet nog een keer wilde laten aftroeven op basis van mentaliteit, was direct te zien. De ploeg van trainer Felice Mazzu, duidelijk beter in vorm dan tijdens die eerste Zwanzederby, dwong in het eerste kwartier al drie mogelijkheden af: Teuma schoot een gemakkelijk gegeven vrije trap net naast. Labeau die kon doorkomen aan de rechterkant zag zijn inzet nog net gestopt door RWDM-doelman Sadin. En ook Vanzeir stuitte op de ex-Unionist in het Molenbeekse doel, toen hij bij de eerste paal opdook bij een hoekschop.

Bekijk hier nog eens het verloop van de eerste Zwanzederby door de ogen van iedereen rondom de twee ploegen.

Het volgende moment waarop wij en de enkele supporters die de wedstrijd vanuit het Dudenpark probeerden te volgen, opschrikten, was toen Union-topscorer Vanzeir richting Sadin strompelde. Le Joncour had hem tot dat strompelen gebracht. Toen Sadin de bal van Vanzeirs voet plukte, kreeg Union alsnog een vrije trap, die door Fixelles op de lat werd gedeponeerd. Al met al een enerverend begin.

En RWDM dan? De nieuwe goalgetter Rocha kwam voor rust niet veel in het spel voor. Het was wachten tot het halfuur op de echte eerste kans. Danté, nog zo’n RWDM-revelatie, onderschepte, opstoomde en van afstand op doel schoot. Moris had niet veel moeite met het schot.

De thuisploeg bleef de gevaarlijkste ploeg, maar het overwicht werd hoe langer de wedstrijd duurde minder groot. Vanzeir dook alleen voor doel op in buitenspelpositie en miste bovendien. Aan de andere kant schoot Nangis ver naast. De lange doeltrap die volgde, bracht Teuma tot aan de achterlijn. Hij legde terug op Labeau, die zijn inzet gekraakt zag worden door de arm van Ruyssen. Scheidsrechter Allen zag er niets in. De rust werd met de brilstand bereikt.

Emotie op de eretribune

Tijdens de pauze leek Union het vuur van het begin van de wedstrijd te hebben teruggevonden. Amper drie minuten ver na de pauze, zette Vanzeir Labeau met een steekbal voor Sadin. Labeau rondde af tussen de benen van de doelman, 1-0.

En Union bleef drukken, Mazzu en co. wilden de wedstrijd het liefst meteen dooddoen. Rocha was aan de andere kant wel gevaarlijk met een kopbal uit een hoekschop. Fixelles jongleerde zich daarop een weg door de RWDM-defensie, maar zijn inzet alleen voor Sadin ging naast en over.

Op de met reservespelers, bestuursleden en sponsoren gevulde hoofdtribune steeg ondertussen de temperatuur. Waar hun gevloek en getier normaal gemaskeerd wordt door gezang in de rest van het stadion, kon nu iedere speler en official duidelijk horen wat hem werd toegewenst of verweten.

Voetbalnomade Rocha

Zoals bijvoorbeeld toen het RWDM-bestuur een handsbal zag nadat Libert, afgelopen week nog op BRUZZ te horen met zijn voorbeschouwing op de Zwanzederby, het Union-strafschopgebied binnendrong. Niet veel later kon datzelfde RWDM-bestuur om een positieve reden opspringen. Een afgemeten voorzet van Libert werd door voetbalnomade Rocha, weer hij, strak binnengekopt, 1-1.

En het bleef op en neer gaan. Een paar minuten later al dompelde Nielsen RWDM opnieuw in mineurstemming. Lapoussin stak een groot deel van het veld over en zette de Deen alleen voor Sadin, 2-1.

Union - RWDM

| RWDM-speler Nangis snelt voorbij enkele Unionisten.

Druk van RWDM, vuurpijlen van Union

Invaller Undav had niet lang daarna de beslissing op de schoen, maar hij miste. Daarop ontspon zich een zeer interessante slotfase. RWDM zette het laatste kwartier alles op alles om een nieuwe doelpunt te forceren, maar bood daardoor ook Union meer ruimte.

RWDM-Invaller Lavie zag zijn gevaarlijke lage voorzetten vanaf de rechterkant tot twee keer toe door iedereen gemist worden. En er volgden nog een aantal gevaarlijke ballen in het strafschopgebied van Union, dat er zelf niet meer uit kon komen in de laatste minuten. Met zelfs doelman Sadin in de vijandelijke 16-meter, plukte Moris echter de laatste bal van de wedstrijd uit de lucht. Gelijktijdig werden er vanuit het Dudenpark enkele vuurpijlen gelanceerd. Eindstand 2-1 en tussenstand na 2 van de 4 derby's: 1-1.