analyse

Vooruitblik tweede Zwanzederby: 'RWDM heeft weer niets te verliezen en alles te winnen'

RWDM klopte Union in de eerste Zwanzederby in 35 jaar. Lukt het zondag opnieuw?© © Belga

RWDM-watcher Filip Van der Elst beantwoordt vier vragen over RWDM in aanloop naar de Zwanzederby van nu zondag. Union-volger Maarten Verdoodt doet hetzelfde vanuit het oogpunt van de Unionisten. Half Molenbeek verkeert nog steeds in een staat van collectieve dronkenschap na de eerste Zwanzederby in oktober. Toen verraste RWDM vriend en vijand, en vooral titelkandidaat Union. RWDM won de eerste Zwanzederby in 35 jaar met 3-1. In het tweede onderlinge duel is Union opnieuw torenhoog favoriet.

  • Waar staat RWDM sinds de eerste Zwanzederby?

Weinig verschil tegenover het seizoensbegin: RWDM acteert nog steeds even wisselvallig als de weergoden op een willekeurige dag in maart. Het is geen toeval dat RWDM dit seizoen nog geen enkele keer gelijkspeelde: overtuigende overwinningen worden slag om slinger afgewisseld met belabberde prestaties.

De derde plaats in de rangschikking geeft een vertekend beeld. Drie ploegen tellen amper één punt minder dan RWDM. Toch mogen de Molenbekenaren bijzonder tevreden zijn over het gereden parcours. Voor het seizoen was er slechts één doelstelling: het behoud verzekeren. De overwinning van vorige week, op wilskracht tegen Lierse Kempenzonen, was alvast een stap in de goede richting. RWDM moet immers vooral Lierse achter zich zien te houden als het in 1B wil blijven. Club NXT, het B-vehikel van Club Brugge dat pas op het laatste moment aan de competitie werd toegevoegd, staat weliswaar afgetekend laatste maar kan niet degraderen.

De club met het op één na kleinste budget van de reeks mikt voorlopig boven zijn gewicht in een wisselvallige competitie. Niet alleen Union ging al voor de bijl in het Edmond Machtensstadion, ook Westerlo, die andere club die dit seizoen op de titel mikt, keerde puntenloos terug naar de Kempen. Wat verder opvalt is dat RWDM één van de weinige teams is die voorlopig 6 op 6 haalde tegen het lelijke eendje Club NXT.

  • Wie zijn de sleutelspelers?

Sinds de vorige derby kan RWDM alvast rekenen op een extra, levensbelangrijke pion: Leandro Miramar Rocha kwam de voorhoede versterken, en met resultaat: met drie goals in evenveel wedstrijden en dan nog eens een zuivere hattrick in het bekerduel tegen Rochefort drukte de Portugees meteen zijn stempel. Rocha is geen onbekende in de competitie: twee jaar geleden werd hij al topschutter bij Lommel.

RWDM - Union Zwanzederby
Een stunt van formaat was het, die overwinning van RWDM in de eerste Zwanzederby.

De sterkte van dit RWDM ligt verder in de oer-Vlaamse centrale as: Gilles Ruyssen in de verdediging, Glenn Claes en Nicolas Rommens op het middenveld. Die laatste zal er wegens schorsing niet bijzijn in het Dudenpark.

Voorzitter Dailly haalde afgelopen zomer een bataljon nieuwe spelers naar het Edmond Machtensstadion. De ene overtuigt al wat meer dan de andere, maar wie steeds meer uitgroeit tot revelatie, is Abdoul Karim Danté. Onder Hein Vanhaezebroeck debuteerde hij ooit nog voor RSC Anderlecht, maar vorig jaar kwijnde hij al weg op de bank bij Virton. Hij werd als back-up voor de verdediging naar Molenbeek gehaald, maar ontbolstert intussen als verdedigende middenvelder. De Malinees is niet meer uit de basis weg te denken en scoorde vorige week nog een knap doelpunt tegen Lierse.

  • Hoe moet RWDM zondag de derby aanpakken?

Zoals in de heenwedstrijd: met veel duel- en wilskracht. RWDM won de eerste derby niet omdat het meer talent had dan Union – we kunnen met enige zin voor overdrijving stellen dat je met het maandloon van de gemiddelde Unionist wellicht de voltallige kern van RWDM kan betalen – maar simpelweg omdat het de derby meer wílde winnen, voortgestuwd door een hongerig publiek. En omdat Union met een licht arrogante gemoedsrust aan de aftrap kwam en blijk gaf van onderschatting.

Meer nog dan in Molenbeek zal RWDM afwachtend aan de partij beginnen. Het defensieve blok, met Ruyssen en de Fransman Florian Le Joncour, heeft aan vertrouwen gewonnen. Een sterke prestatie van dat duo is onontbeerlijk om de vele aanvalsgolven van Union af te wenden. Om de mogelijkheden op de counter te benutten rekent trainer Laurent Demol wellicht op de snelheid van Lenny Nangis en de efficiëntie van Rocha.

En waarom wint RWDM zondag opnieuw de Zwanzederby?

Om het met de CNN-terminologie uit de Amerikaanse presidentsverkiezingen te zeggen: er zijn aanstaande zondag weinig ‘paths to victory’ voor RWDM. Maar die waren er in het eerste duel eigenlijk ook niet. Zondag wordt opnieuw een testcase: kan een strijdershart het halen van gouden voeten?

RWDM begint zondag wederom als underdog aan de partij, maar als de rood-zwarten het derbygevoel net zo in het achterhoofd hebben zitten als vorige keer, zijn er mogelijkheden. “Onze spelers wonen in Molenbeek of toch minstens in Brussel. Bij Union wonen de meesten in de buurt van het trainingscentrum in Lier”, zei RWDM-doelman Anthony Sadin, die de helft van zijn loopbaan in het Dudenpark doorbracht, deze week nog in Sport/Voetbalmagazine. “Om de veertien dagen stappen ze op de bus om naar Brussel te rijden voor de wedstrijd. Ze kennen Brussel niet. Ik wilde onze spelers laten zien wat het betekent voor mannen zoals ik of Joeri Dequevy om zulke wedstrijden te spelen: de passie die eromheen hangt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?