Analyse

Vooruitblik tweede Zwanzederby: 'Union zal zich niet opnieuw laten vangen'

MV
© BRUZZ
19/11/2020
© Belga | Lege tribunes in het Mariënstadion, zo zal het helaas ook aanstaande zondag zijn.

Union-volger Maarten Verdoodt beantwoordt vier vragen over Union Saint-Gilloise in aanloop naar de Zwanzederby van nu zondag. RWDM-watcher Filip Van der Elst doet deze namiddag hetzelfde vanuit Molenbeeks oogpunt. De Unionisten zijn na tien speeldagen de fiere leider en tellen acht punten voorsprong op derde RWDM. Het enige vraagteken in het Dudenpark is of de sleutelspelers van Union ongeschonden terugkeren van hun interlandtrip.

  • Waar staat Union sinds de eerste Zwanzederby?

Op dit moment voelen ze zich on top of the world in Vorst. De marketingslogan ‘mission promotion’, die overal geafficheerd werd aan het Dudenpark, blijkt dan toch geen holle te zijn.

Union startte als een diesel aan de competitie, maar is nu goed op weg naar zijn doel en staat vijf punten los op kop. In de eerste Zwanzederby zocht trainer Mazzu nog naar de beste ploegopstelling, sinds de pijnlijke 3-1 nederlaag in Molenbeek heeft hij de perfecte formule gevonden.

LAPOUSSIN_TERKI_UNION_RWDM
© Belga | Een beeld uit de heenmatch. Lapoussin in duel met Terki van RWDM.

De Unionisten wonnen vijf opeenvolgende wedstrijden, én tussendoor nog een bekerwedstrijd. Mazzu zet zijn pionnen ook tijdens de wedstrijden driftig op hun plaats en heeft iedereen aan boord gekregen van ‘mission promotion’.

De brede kern is voorlopig nog gespaard gebleven van het coronavirus, in tegenstelling tot die van RWDM. Al zou doelman Moris deze week nog het virus opgepikt hebben op interlandplicht in Luxemburg.

De laatste tijd koppelt Lapoussin ook efficiëntie aan zijn dribbels met twee goals en twee assists in vijf matchen. En dan is hij eigenlijk een speler van het niveau 1A

  • Wie zijn de sleutelspelers?

Nu ja, net die Anthony Moris is er eentje van. De betrouwbare doelman maakte samen met François, Jordanov en Lapoussin de overstap van Virton naar het Mariënstadion. En voor het aanvallend spektakel moet je bij die laatste zijn.

Loïc Lapoussin is de verpersoonlijking van de Filip Joos-uitdrukking ‘slag om slinger’. Je weet dat als hij in balbezit elke keer opnieuw de actie zal maken, maar met zijn dribbels glipt hij steevast ongrijpbaar weg van zijn bewakers. De laatste tijd koppelt hij er ook nog efficiëntie aan, twee goals en twee assists in de laatste vijf matchen. En dan is hij eigenlijk een speler van het niveau 1A.

TEUMA_UNION_DEINZE
© Belga | Kapitein Teuma tegen Deinze.

Achteraan is nieuwkomer Christian Burgess niet de meest wendbare verdediger, maar hij heeft amper een handvol kopbalduels verloren dit seizoen en blijkt nog eens over een degelijke inspeelpass te beschikken. Een Britse rots in de branding dus en een voorbeeld van de datascouting van de club.

Teddy Teuma is met recht en rede kapitein van deze ploeg. Aanjager met ontzettend goede voeten, vooral zijn linker, bekijk de assist maar voor het derde doelpunt tegen Deinze twee weken geleden. En voorin ontpopt Dante Vanzeir zich tot sluipschutter elf goals in tien matchen, enkel het Seraing-fenomeen Mikautadze (vijftien stuks) maakte er meer.

  • Hoe moet Union zondag de derby aanpakken?

De aanpak zal sowieso verschillen met die van 28 september in Molenbeek. Niet alleen laat Mazzu zijn spelers een ander systeem (3-5-2 in plaats van 4-4-2) spelen, ook het revanchegevoel zal ongetwijfeld van de partij zijn.

Een groot vraagteken staat nog achter de internationals van de club. Na een besmetting in Luxemburg wacht Moris nog op een tweede coronatest die hem, hopelijk voor de club, speelklaar verklaart. Tweede doelman Kristiansen zat tot woensdagavond ook nog bij de Noorse selectie.

Doelman Moris wacht nog op een tweede coronatest die hem, en dat hopen ze bij Union, speelklaar verklaart

Teuma speelde dinsdag nog 1-1 gelijk met Malta tegen de Faeröer, Lapoussin zou ondertussen geland moeten zijn na een dubbele confrontatie met Madagaskar tegen Ivoorkust.

Vanzeir was met de Belgische beloften aan de slag in Bosnië. Uitkijken dus hoe, en hoe virusvrij, de sleutelspelers terugkeren naar het trainingscentrum in Lier.

  • En waarom wint Union deze keer dan wel de tweede Zwanzederby?

Het Union van komende zondag is niet te vergelijken met dat van een kleine twee maanden geleden.

De favoriet voor de titel speelt gretig en gedraagt zich niet hautain, iets wat na de eerste Zwanzederby de spelers wel verweten werd.

VANZEIR_UNION_SAINT_GILLOISE
© Belga | Voorin ontpopt Dante Vanzeir zich tot sluipschutter elf goals in tien matchen, enkel het Seraing-fenomeen Mikautadze (vijftien stuks) maakte er meer.

Om te besluiten: l’USG zal zich geen tweede keer laten vangen aan het stevige enthousiasme van RWDM, dat zijn de spelers ook verplicht aan hun fans.

In het andere geval zullen het hoongelach en de plagerijen vanuit het RWDM-kamp nog minstens twee maanden langer duren. Tot de volgende Zwanzederby. Want ja, na zondag zijn er nog twee te gaan. Niet dat wij daar rouwig om zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Vorst, Sport, Voetbal, Union Saint-Gilloise, RWDM, Zwanzederby, Dante Vanzeir, Loic Lapoussin

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni