| Twee vaders interpelleren in de Molenbeekse gemeenteraad op woensdagavond.

Ouders stellen gebrek aan groeikansen voor Molenbeekse voetballertjes aan de kaak

JP
© BRUZZ
27/04/2023

Een groep van Molenbeekse ouders stelt vast dat er naar verhouding weinig spelertjes met migratie-achtergrond doorgroeien naar de eliteploeg van voetbalclub RWDM. Daarnaast betreuren ze dat een deel van de kinderen uit de club werd gezet. "Aan alle quota werd voldaan," reageert de Molenbeekse schepen van Sport.

De kans is groot dat over enkele weken RWDM zal toetreden tot de Belgische voetbalelite en dus de concurrentie mag aangaan met RSC Anderlecht en Union Saint-Gilloise. De club professionaliseert daarom ook haar jongerenwerking. Dat betekent dat de trainingen voortaan zijn opgesplitst tussen de eliteploeg, met grote kans door te stromen naar het eerste elftal, en de klassieke academie, die alleen vriendschappelijke wedstrijden zal spelen.

Daardoor is een aantal kinderen tussen wal en schip gevallen. Sommige ouders hebben te horen gekregen dat ze hun kinderen kunnen inschrijven in jongerenacademie AFC Brussels, in Jette. Een inschrijving in de Molenbeekse academie kost ruim vijfhonderd euro per jaar, net als in Jette. Ouders zouden dubbel moeten betalen. "Als ouder betaal je hoge bedragen om in Jette te trainen en vervolgens door te groeien naar de eliteploeg in Molenbeek," betreurt één van de ouders die tijdens de gemeenteraad interpelleerde.

Schepen van Sport, Jamel Azaoum (PS), laat weten dat de regeling tussen Jette en Molenbeek wordt afgeschaft. Ook laat hij weten dat RWDM zich aan de afgesproken quota houdt van veertig procent Molenbeekse spelertjes. In de groepen die in aanmerking komen voor de eliteploeg trainen 218 spelers, waarvan 46 uit Molenbeek. In de jeugdacademie spelen zo’n tweehonderd jongeren, waarvan honderd uit Molenbeek. Azaoum benadrukt in de gemeenteraad dat er slechts 26 spelertjes zijn uitgesloten, waarvan zes uit Molenbeek. Ze zullen begeleid worden naar een andere club als dat de wens is van de ouders.

De ouders zijn niet volledig tevreden met het antwoord van het schepencollege. Volgens hen zijn er minder doorgroeimogelijkheden voor kinderen met een migratieachtergrond. Eén van de vaders stelt voor om de lijsten van gekozen elitespelers naast die van de afgewezen spelertjes te leggen om zo te zien welke kinderen van Marokkaanse origine zijn. "Je zult zien dat het bij die eerste lijst 2 van de 20 kinderen zijn, en bij de tweede lijst 16 van de 20." Burgemeester Catherine Moureaux (PS) belooft de lijsten in meer detail te bekijken.

Het is trouwens niet de eerste keer dat RWDM tientallen spelertjes moet afstoten. Dat gebeurde ook in 2019, met kritische geluiden bij de ouders tot gevolg. Destijds reageerde Patrick Thairet, de toenmalige verantwoordelijke voor de RWDM Academy, dat de voetbalschool selecteert op kwaliteit, gedrag en aanwezigheid. "Sommige jongens voldoen niet aan die criteria en dan vallen ze uit het project."

RWDM is op het moment van schrijven niet bereikbaar voor een reactie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni