RWDM dankt honderdtal jeugdspelers af: ‘We zijn geen crèche’

© Michel Oosters (RWDM47)
| Tussen 100 en 200 spelers krijgen deze maand nog hun ontslagbrief.

Voetbalclub RWDM is van plan de komende weken een pak van haar jeugdspelers te ontslaan. Ouders en een trainer die anoniem wenst te blijven, meldden aan BRUZZ dat minstens 200 voetballertjes op straat worden gezet. De Molenbeekse club zelf houdt het op een honderdtal. “Dat is nodig om de kwaliteit van onze voetbalopleiding te garanderen.”

Met bijna 700 jeugdspelers verdeeld over 42 ploegen behoort de gerenommeerde RWDM Academy tot een van de grootste van het land. Maar de ambitieuze club uit Sint-Jans-Molenbeek zit qua ruimte voor de kinderen aan zijn plafond. Daarom krijgen jonge voetballers voor het tweede jaar op rij te horen dat ze volgend seizoen andere oorden moeten opzoeken.

Betere spelers

Ouders en een jeugdtrainer van RWDM maken gewag van 200 tot 250 spelers die moeten vertrekken. “En het zijn vooral jongens uit Brussel die moeten vertrekken”, weet een bezorgde vader uit Molenbeek. Zijn naam mogen we niet noemen. Zijn drie zonen voetballen namelijk nog steeds bij RWDM, maar bleven voorlopig buiten schot. “Dat wil ik graag zo houden.”

De jeugdtrainer voegt eraan toe dat RWDM niet alleen eigen jeugdspelers aan de deur zet, maar tegelijk ook andere – lees: betere – spelers aantrekt. “De clubleiding zal zeggen dat er te weinig plaats is, maar waarom rekruteert ze dan? Er worden voetballertjes gezocht buiten de grenzen van het Gewest. Zo gaat RWDM voorbij aan zijn sociale rol. Ik ben heel erg teleurgesteld en beschaamd. De club is enkel geïnteresseerd in subsidies, niet in de Molenbeekse jongeren. Of hooguit in hun lidgeld”, klinkt het scherp.

RWDM nuanceert het verhaal, maar bevestigt wel dat er spelers zullen moeten vertrekken. “Maximaal honderd”, reageert Patrick Thairet, de verantwoordelijke voor de RWDM Academy, bij BRUZZ. Dat aantal komt bovenop de natuurlijk afvloeiing van een dertigtal spelers die niet doorstromen naar de elitereeksen. “Sommige jongeren voldoen gewoon niet meer aan de eisen.”

140 op één veld

RWDM lonkt naar de Proximus League, ofwel de tweede klasse. Maar daar gelden strenge voorwaarden, ook wat betreft de jeugdopleidingen. “Op dit moment trainen we soms met 140 voetballertjes op één veld. We hebben het maximum echt bereikt”, zegt Thairet. “Daarom moet de club een selectie maken om de kwaliteit van onze opleiding te kunnen garanderen.”

Volgens Thairet zijn de sportieve ambities van RWDM en zijn maatschappelijke rol niet altijd verenigbaar. “We proberen de Molenbeekse jongeren te houden, maar RWDM is ook geen crèche. We zijn een voetbalschool en selecteren op kwaliteit, gedrag en aanwezigheid. Sommige jongens voldoen niet aan die criteria en dan vallen ze uit het project.”

Sociale rol?

Thierry Dailly
© Michel Oosters
| RWDM-voorzitter Thierry Dailly bij BRUZZ.

Algemeen directeur Thierry Dailly wijst erop dat geen enkele Brusselse club zo’n grote sociale verantwoordelijkheid opneemt als RWDM. “Voetbal moet sociaal zijn. Vooral in Molenbeek. We zijn op zoek naar oplossingen op lange termijn, maar in Brussel zijn er helaas weinig terreinen”, reageert Dailly. Hij wijst er bovendien op dat er elk jaar in- en uitgaande beweging is. “Zo’n 60 jeugdspelers verlieten RWDM uit eigen initiatief.”

Twee jaar geleden bereikte RWDM een akkoord met het toenmalig gemeentebestuur over de huur van het Edmond Machtensstadion. Daar werd toen geen huurprijs in opgenomen, omwille van de sociale rol die de club vertolkte binnen Sint-Jans-Molenbeek. Binnen het schepencollege wordt de situatie dan ook met argusogen gevolgd. “We blijven een loyale partner van RWDM. Maar als er jongeren aan de deur worden gezet, zullen er consequenties zijn”, waarschuwt een collegelid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?