RSC Anderlecht zet honderdtal jeugdspelers op straat

© RSCA Youth
| Onder andere deze jongens (U19) moeten op zoek naar een nieuwe ploeg.

Een honderdtal jeugdspelers van RSC Anderlecht moet op zoek naar een nieuwe club. Het gaat om minder getalenteerde jongeren ouder dan 12 jaar die in de provinciale reeksen voetballen. Paars-wit schrapt zes jeugdploegen, omdat de voetballers geen uitzicht hebben op een profcarrière.

Anderlecht was de laatste Belgische topclub die nog provinciale ploegen in elke leeftijdscategorie had, maar ook daar komt nu een einde aan. Afgelopen weekend werd de provinciale RSCA-jeugd, nochtans een begrip in Brussel, deels opgedoekt. Van de elf jeugdploegen die voetballen op de Heizelsite blijven na de zomer nog slechts de vijf jongste ploegen over.

Meer geld voor jonge toptalenten

Voorzitter Marc Coucke hakte die knoop door uit financiële overwegingen. Uit de provinciale jeugd breken amper jongeren ouder dan 12 jaar door. Ze worden ook niet weggeplukt, want boven de twaalf jaar wordt de opleidingsvergoeding voor andere teams te hoog. Het loont dus niet om er verder in te investeren.

Daarom gaat alle aandacht nu naar de paars-witte voetballertjes jonger dan 12 jaar. Uit die provinciale ploegen komt af en toe wel nog een topvoetballer voort. Denk maar aan Marouane Fellaini, die vanuit ‘RSCA Brussels Heysel’ een indrukwekkende carrière uitbouwde. Het budget dat tot nu aangewend werd voor elf ploegen, zal naar de vijf U12-teams gaan. Dat betekent dat er meer geld vrijkomt voor de scouting, de opleiding en de doorstromingen van de toptalenten.

Realpolitiek

Tot en met de U12 kan elk kind, ongeacht het potentieel, een professionele opleiding genieten bij Anderlecht. De ketjes die na hun twaalfde niet bij de elite kunnen aansluiten, hebben vanaf dan geen toekomst meer bij Anderlecht. Dat is keihard, maar past bij de realpolitiek die Coucke sinds zijn komst op het Astridpark voert. De belofte voor meer Brusselse verankering ten spijt.

De jeugdtrainers van RSCA en de voetbalouders hekelen vooral de timing van deze beslissing. De meeste kernen voor volgend seizoen zijn al vol. Maar Anderlecht belooft elk kind te ondersteunen in de zoektocht naar een andere Brusselse club. De afvallers kunnen volgens paars-wit terecht bij een tiental partnerclubs, zoals FC Ganshoren, BX Brussels, RSD Jette en Drogenbos. RFC Léopold liet al weten alle jeugdspelers te kunnen overnemen, tot zelfs volledige ploegen.

Met reactie van ex-voorzitter Roger Vanden Stock.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?