Over en out voor Anderlecht na nederlaag tegen Genk?

© PhotoNews
| De kopjes gaan bij de spelers van Anderlecht naar beneden na een tweede nederlaag op rij. Dit keer was Genk een klasse te sterk.

Anderlecht mag een 35ste landstitel stilaan vergeten. Het verloor tegen Genk voor een tweede keer op rij en kon nooit echt aanspraak maken op de zege. De tweede plaats lijkt nu het hoogst haalbare.

Anderlecht ging woensdag met 2-1 de boot in op het veld van Standard. Het laatste sprankeltje hoop op de titel was daarmee verdwenen als sneeuw voor de zon. Zeker omdat Club Brugge de dag erna Charleroi afdroogde met zware 6-0-cijfers.

Ook coach Vanhaezebrouck geloofde op de persconferentie achteraf niet meer in de titel, maar wilde met een overwinning in Genk wel de spankracht in Play-off 1 behouden. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want de match tegen de Limburgers was voor de landskampioen de tweede wedstrijd in drie dagen.

Sels komt opnieuw slecht tussen

Het waren dus vermoeide spelers die vanavond de grasmat betraden in de Luminus Arena. Op papier zou doelman Sels daarvan de minste hinder moeten ondervinden. Nochtans ging hij als eerste in de fout. Net als tegen de Rouches verkeek hij zich snel op een voorzet. Deze keer was het niet Edmilson die de bal voor de pot bracht, maar wel Nastic. Ndongala nam op zijn beurt de rol van Emond over en zo stond het na 120 seconden 1-0 in het voordeel van Genk.

Het gaf de thuisploeg vertrouwen en dat kwam vooral tot uiting bij balkunstenaar Pozuelo. De Spanjaard was duidelijk in zijn sas en woog op de verdediging van Anderlecht. Eerst voerde hij een nummertje op langs de zijlijn en daarna bood hij met een hakje Trossard de dubbele voorsprong aan. Die liet de mogelijkheid liggen, maar de druk van Genk bleef wel aanhouden.

Markovic met zijn eerste treffer

Het kan niet anders of Sels moet zijn drinkbus gevuld hebben met straffe koffie, want bij de volgende kans voor Ndongala reageerde hij wel alert. De rest van de eerste helft speelde de derde doelman van de Rode Duivels op zijn vertrouwde niveau. Gelukkig maar, want op sommige momenten leek zijn kooi maar al te veel op een schiettent.

Malinovskiy ontpopte zich als de grootste scherpschutter. De Oekraïner knalde eerst een vrije trap onder de muur door tegen de paal en testte meteen daarna nog eens de vuisten van Sels. Twee keer werd zijn inspanning niet beloond met een doelpunt. Wie ondertussen wel loon naar werken had gekregen was Lazar Markovic.

De gehuurde Serviër van Liverpool steekt al een tijdje boven het paars-witte maaiveld uit en dat resulteerde vandaag in een eerste doelpunt. Op aangeven van Trebel, zonder enige twijfel de man in vorm bij Anderlecht, had hij na twintig minuten de gelijkmaker hoog in het dak van het doel gejast. Het was ook de tussenstand aan de rust.

Genk tikt Anderlecht even tureluurs

Na de koffie, Sels had nog wat overgelaten, zette Genk zijn opmars naar een tweede driepunter in deze play-offs verder. Veel tijd had het daar niet voor nodig. Trossard waarschuwde Anderlecht al na twee minuten door neer te gaan in de grote rechthoek, maar scheidsrechter Dierick ging er niet op in.

Uitstel is geen afstel, het staat ongetwijfeld boven het bed van Genk-coach Clement gespijkerd, want de ex-verdediger bleef zijn troepen langs de zijlijn hevig aanvuren. De oproep viel niet in dovemansoren want zijn ploeg legde een halfuur voor affluiten een weergaloze aanval op de mat. Na een pass van Pozuelo zoals alleen hij dat kan, legde Karelis terug tot bij Trossard. Die wist nu wel te scoren.

Gent en Standard op de loer

Het luidde de zwanenzang in van Anderlecht. Teodorczyk kon op vrijschop van Trebel nog een keer komen dreigen, maar meer dan een losse flodder was dat niet. Genk deed er alles aan om de thuisfans te kunnen plezieren met een derde goal, maar die kwam er niet. Het zat hen ook niet mee, want een toegekende strafschop werd op aangeven van de videoref weer ongedaan gemaakt.

Als een duivel uit een doosje bracht invaller Bruno de landskampioen ei zo na nog langszij. Hij knikte een voorzet goed naar de grond, maar het jeugdproduct van Anderlecht zag de bal over de kooi van Vukovic stuiten.

Anderlecht moet zich nu focussen op de zware strijd om de tweede plaats. Het heeft nog vijf matchen om die veilig te stellen. Gent en Standard liggen op de loer. Maar als de landskampioen zijn drie resterende thuismatchen wint, dan is het waarschijnlijk koekenbak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?