Standard zet Anderlecht weer met de voetjes op de grond

© PhotoNews
| Hic et nunc, lijkt Trebel te willen zeggen. Maar zijn doelpunt volstond niet voor de ommekeer.

Anderlecht leek bij de rust nog te mogen geloven in een stunt. Maar Carcela toonde in de tweede helft nog maar eens zijn klasse en zette met een droge knal de 2-1-eindstand op het bord. Een nieuwe titel ligt voor paars-wit niet langer binnen handbereik.

Van een echte remontada was na de zege tegen Club Brugge nog geen sprake, maar het bewees wel dat Anderlecht nog mocht dromen van de titel. Dan moest er vandaag wel gewonnen worden op en tegen Standard. Geen eenvoudige opgave, want van de laatste tien matchen op Sclessin won paars-wit slechts een duel.

Ruimte in de rug van Saelemaekers

Toch begon Anderlecht zonder angst aan de wedstrijd in Luik. Trebel zette Morioka na nog geen tien minuten spelen op weg naar de 0-1. Maar de Japanner zijn vizier stond nog niet goed afgesteld met een schot op doelman Ochoa tot gevolg. De actie van Trebel bewees wel dat de roodharige middenvelder niet van plan was zich te laten doen door het thuispubliek dat de ex-speler voortdurend uitfloot. Wie wel af en toe een paar steekjes liet vallen was Alexis Saelemaekers.

Of de jonge rechterflankspeler onder de indruk was van de omstandigheden, is moeilijk te zeggen, maar hij moest wel alle zeilen bijzetten om Edmilson de baas te blijven. Dat lukte ook vaker niet dan wel. De vinnige aanvaller benutte de ruimte in de rug van Saelemaekers uitstekend en was in de eerste helft zo de gevaarlijkste man bij de Rouches. Veel meer dan de verwachte Carcela.

Trebel zet ex-ploeg een hak

Toch was het niet Edmilson, maar wel Emond die de score opende. Al zat die eerste er met een lage voorzet wel voor iets tussen. Sels, die tegen Club op geen foutje te betrappen was, schatte die verkeerd in, waarna Emond de makkelijkste goal uit zijn carrière mocht maken. Standard zo in een zetel, maar Anderlecht stond goed en bleef tussen de countermogelijkheden van de thuisploeg door naar openingen zoeken.

Die positieve ingesteldheid zou wel pas op slag van rust iets opleveren. Nadat Morioka zijn tweede reuzenkans van de avond had verkwanseld en Kums op de paal had geknald, was het moment van Trebel daar. Hij poeierde een afvallende bal onhoudbaar tegen de touwen en zette het stadion zo in rep en roer. Anderlecht mocht na een erg genietbare eerste helft zo de kleedkamers induiken met een virtueel punt. En dat was gezien het spel zeker niet onverdiend.

Klasbak Carcela doet het weer

De tweede helft begon zoals de eerste was geëindigd, met twee ploegen die elkaar bekampen op het scherpst van de snee. De eerste kans was voor Standard met een volley van Marin, maar meteen daarna liet ook Anderlecht zich opmerken met een schot van Obradovic.

Carcela was in de eerste 45 minuten de mindere van Edmilson, maar toonde na een kwartier spelen in het tweede bedrijf wel waarom hij de beste wintertransfer van deze voetbaljaargang is. Hij zocht met de bal aan de voet Obradovic op en die week zo lang dat de Marokkaan wel op doel moest trappen. Dat deed hij dan ook en met een perfecte krul bracht de publiekslieveling zijn ploeg weer op voorsprong.

Ganvoula laat de gelijkmaker liggen

Ganvoula kreeg nog de grootste kansen op de gelijkmaker, maar de efficiëntie ontbrak bij de Congolees. Na een fabuleuze dribbel van Saief miste hij onbegrijpelijk en ook toen Ochoa in de extra tijd in niemandsland stond benutte hij de mogelijkheid niet.

Standard aan het feest en Anderlecht weer met de voeten op de grond. Als Club Brugge morgen wint tegen Charleroi moet paars-wit de focus weer verleggen naar de tweede plaats die recht geeft op de voorronde van de Champions League.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?