| Net als bij heel wat sportwedstrijden in openlucht zullen supporters ook indoor bij matchen van basketbalclub Phoenix Brussels in bubbels verspreid worden over de tribune.

Phoenix Brussels begint seizoen met registratieplicht en halflege zaal

GR
© BRUZZ
09/10/2020

Basketbalclub Phoenix Brussels begint op vrijdag zes november thuis aan de nieuwe competitie tegen de Antwerp Giants. Dat zal gebeuren in een halfvolle zaal en met een bang hartje. “Alle sponsors willen ons blijven steunen, maar een aantal heeft uitstel van betaling gevraagd omdat ze door de coronacrisis financieel in de problemen zijn gekomen,” zegt algemeen manager van de club Nikkel Kebsi.

Ook de zaalsporten, zowel op professioneel als amateurniveau, ontsnappen niet aan de coronacrisis. Zo brengt eersteklasser in het basketbal Phoenix Brussels momenteel alles in gereedheid om op zes november veilig op het parket te kunnen staan in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen de Antwerp Giants.

Bittere pil

De gemeentelijke sportzaal van Neder-over-Heembeek, nog steeds de thuisbasis van de club ondanks de al zo lang aanslepende vraag om betere infrastructuur, wordt daarom volgestouwd met alcoholgel. Iedereen die wil komen kijken zal dat moeten doen in bubbels van maximum vier personen. Die zullen met de nodige afstand verspreid worden over de tribune, met als gevolg dat slechts de helft van de zaal gebruikt kan worden. Er komt ook een circulatieplan met één enkele in- en uitgang, en bij het binnenkomen van de zaal zal per bubbel iemand zijn contactgegevens moeten achterlaten.

“Hoogstwaarschijnlijk zullen we zo’n 300 fans kunnen toelaten. We wachten nog het resultaat af van een studie van onderzoeksbureau Mensura, maar het ziet ernaar uit dat we op dat aantal zullen landen. Dat is iets minder dan de helft van de 750 supporters in de tribune bij een uitverkochte wedstrijd. Financieel is dat een bittere pil,” zegt algemeen manager Nikkel Kebsi. Minder toeschouwers betekent ook minder aantrekkingskracht. Al heeft dat voorlopig geen invloed op de betrokkenheid van de sponsors.

"Alle geldschieters blijven aan boord. Ze hebben niet de intentie om hun verbintenis stop te zetten"

Nikkel Kebsi, algemeen manager basketbalclub Phoenix Brussels

“Alle geldschieters blijven (voorlopig) aan boord. Ze hebben niet de intentie om hun verbintenis stop te zetten. Maar ook zij voelen de negatieve impact van de coronacrisis. Een aantal onder hen heeft uitstel van betaling gevraagd omdat het financieel nu allemaal wat moeilijker loopt,” legt Kebsi uit.

Tijdens de wedstrijden zal het niet mogelijk zijn om een drankje te bestellen aan een van de bars. Die blijven gesloten. Er komt achter de zaal wel een tent waar mensen volgens de horecaregels een tafel kunnen reserveren om iets te eten. “We bekijken of we in die ruimte ook sportactiviteiten kunnen laten doorgaan op momenten dat er geen basketbalwedstrijd op de agenda staat. Dan kunnen er misschien judo- of karatelessen gegeven worden. Die investering kan dan zo terugverdiend worden,” aldus Kebsi nog.

Zaalvoetbal

In het professionele zaalvoetbal zal Anneessens 25, dat uitkomt in de eerste afdeling van het Futsal, zijn thuiswedstrijden afwerken achter gesloten deuren. “Dat leek ons de beste keuze. We zijn al blij dat we de matchen überhaupt nog kunnen spelen,” klinkt coördinator Mustapha Rezki opgelucht.

"De directe communicatie over de coronaregels vanuit de politiek is onbestaande. We hebben geen richtlijnen gekregen, dus we zitten op dat vlak wat in de mist"

Mustapha Rezki, coördinator en speler bij Anneessens 25

Hij zit wel nog met veel vragen over de jeugdwerking. “Normaal gezien moeten een deel van onze jeugdploegen die outdoor op groot veld spelen morgen aan de bak op de Heizel. Maar we weten eerlijk gezegd niet hoe we dat moeten organiseren. De directe communicatie daarover vanuit de politiek is onbestaande. We hebben geen richtlijnen gekregen, dus we zitten op dat vlak wat in de mist. Er is nu afgesproken dat de ouders hun kinderen omgekleed naar de trainingen en wedstrijden brengen om het contact met andere families tot een minimum te beperken.”

Op amateurniveau ziet voorzitter van de Brusselse zaalvoetbalcompetitie (BZVC) André Beeckman (voorlopig) geen probleem om de kalender verder af te werken. “Het grote verschil met de situatie voor de verstrenging van de coronamaatregelen in de horeca is dat de cafetaria’s in de sportzalen niet meer toegankelijk zijn. Daarnaast verandert er eigenlijk niet zo veel en komt het neer op een status-quo.”

De aanpak verschilt wel van gemeente tot gemeente. “Voor wedstrijden die doorgaan in gemeentelijke sportzalen durven de regels al eens verschillen. Het is aan de ploegen zelf om na te gaan wat er wel en niet kan. Zo kan je in Sint-Agatha-Berchem gebruik maken van de douches na de wedstrijd, terwijl dat in Ganshoren niet het geval is. Iedere gemeente geeft zijn eigen interpretatie aan de regels en dat kan voor de nodige verwarring zorgen,” aldus Beeckman nog.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Sport, Veiligheid, Samenleving, Sporting Flagey, phoenix brussels, Nikkel Kebsi, zaalsporten, coronacrisis, Mustapha Rezki, Anneessens 25, André Beeckman, BZVC

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni