Sambi Lokonga heerste op het middenveld, maar scoren lukte niet.

Pover Anderlecht krijgt Kortrijk niet klein

TDN
© BRUZZ
24/11/2019

De wedstrijd tussen Anderlecht en Kortrijk heeft zondagavond geen doelpunten opgeleverd. Paars-wit kreeg vooral in het slot enkele prima mogelijkheden, maar vooral Chadli en Thelin misten scherpte voorin. Het bleef 0-0 na een zoutloze wedstrijd. RSCA is vier punten verwijderd van een plek in play-off 1.

De interlandbreak kwam een beetje ongelegen voor Frank Vercauteren. Net wanneer RSCA in de flow geraakte, zag de oefenmeester dertien spelers vertrekken om hun internationale plicht te vervullen. Veel mogelijkheden om tactisch bij te schaven had Vercauteren dus niet. In die interlandperiode haakte Nacer Chadli bovendien geblesseerd af bij de Rode Duivels.

Maar de sterkhouder raakte op tijd fit en vormde tegen KV Kortrijk een aanvallend duo met Kemar Roofe. Behalve de vervanging van Sardella door Dewaele rekende Vercauteren op dezelfde elf spelers die twee weken geleden Zulte Waregem versloegen. Vincent Kompany en Philippe Sandler liggen nog steeds in de lappenmand.

Matige eerste helft

Paars-wit zocht in het Astridpark naar zijn derde overwinning op rij en kreeg met KVK een gewonde tegenstander over de vloer. In een gezapige eerste helft stak Saelemaekers het vuur aan de lont. Zijn eerste poging vanaf de rand van het strafschopgebied krulde de winger net onvoldoende, zijn tweede vanop de penaltystip werd in extremis afgeblokt.

Roofe kreeg halverwege de eerste helft wat ruimte, maar trapte lomp tegen zijn eigen steunbeen. Een paars-witte voetnoot in dit matchverslag. De Kortrijkzanen, die hun laatste vier duels verloren, boden aardig wat weerwerk. Er was op het halfuur een attente Van Crombrugge nodig om de kopbal van Mboyo te pareren.

Het antwoord van Chadli mocht er zijn. De Rode Duivel pakte uit met een dubbele schaarbeweging, de lage schuiver die daarop volgde belandde in het zijnet. In het slotkwartier vonden Ocansey en Kage beiden Van Crombrugge op hun weg naar de openingstreffer. Het bleef 0-0, en daar mocht vooral RSCA niet om mopperen.

20192411_CHADLI_ANDERLECHT

Ook Nacer Chadli kreeg de bal er niet in.

Veel balbezit, weinig kansen. Dat was de samenvatting van de eerste 45 minuten voor Anderlecht. Na de pauze zorgden de Brusselaars meteen voor dreiging. Doelman Jakubech moest alle zeilen bijzetten om een afgeweken schot van de bedrijvige Saelemaekers weg te boksen. Vijf minuten later werd KVK uit verband gespeeld, maar Roofe besloot zwak.

Goed uit de startblokken

Anderlecht was goed uit de kleedkamers gekomen. Het balletje werd niet enkel rondgespeeld op het middenveld, maar er zat plots ook wat diepgang in het spel. Roofe mocht opnieuw aanleggen, maar vooral Lokonga was dichtbij de 1-0. Met een lobje zette de youngster Jakubech te kijken, maar een Kortrijkse verdediger bracht redding op de lijn.

KV Kortrijk overleefde de Brusselse storm, die na slechts tien minuten ging liggen. Op het uur ontsnapte Kayembe met een gele kaart. Zijn elleboogstoot richting De Sart had rood verdiend. Het was de druppel voor het thuispubliek, want Kayembe incasseerde na een zondbloed aan slechte passes een striemend fluitconcert. Niet veel later werd hij uit zijn lijden verlost.

Missers van Chadli en Thelin

In de twintig minuten die daarop volgden viel er niets te beleven in het Astridpark. Fast forward dus naar het slotkwartier. Daarin ontbond Chadli plots zijn duivels, maar zijn zevende competitietreffer viel niet. Na een vloeiende aanval loodste Saelemaekers hem alleen voor doel, maar het leer paste net niet onder de doelman van Kortrijk. Een betere kans kreeg RSCA deze match nog niet.

Vlak voor de blessuretijd toonde Chadli opnieuw zijn klasse op een vrije trap. Met een penseelstreek viseerde de Rode Duivel de bovenhoek, maar zijn fluwelen trap strandde op de kruising. Invaller Thelin etaleerde zijn gebrek aan matchritme met een enorme misser vanop vijf meter. Het werd 0-0. De brilscore bleef al voor de vijfde keer dit seizoen op het bord staan bij Anderlecht.

Paars-wit mocht daar zelfs blij mee zijn, want in de slotseconden trof KV Kortrijk bij een zeldzame mogelijkheid wél raak. De treffer van Lepoint werd evenwel afgekeurd wegens buitenspel. Anderlecht blijft daardoor tiende met 21 punten, vier minder dan Zulte Waregem dat als zesde op de laatste Play-off 1-plaats staat. RSCA is nu acht matchen op rij ongeslagen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport , RSC Anderlecht , Nacer Chadli , Frank Vercauteren , kv kortrijk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni