| Cameron Puertas (centraal op de foto) lag met een penalty en een assist aan de basis van de eerste EL-zege van het seizoen voor Union.

Puertas en Burgess zorgen voor late ommekeer tegen LASK: 2-1

26/10/2023
Updated: 26/10/2023 23.26u

Tweede thuiswedstrijd voor Union in groep E van de Europa League en de eerste zege is eindelijk binnen. Na de draw tegen Toulouse, medio september, versloegen de Brusselaars in een opwindende slotfase het stugge en listige LASK: 2-1.

Zo moeiteloos Union in de Belgische competitie de lijn van de voorbije jaren doortrekt, zo zwaar hebben de Brusselaars het in de Europa League om de prestaties van vorig jaar te benaderen. Met drie zeges op rij (tegen Union Berlin, Malmö en Braga) verbaasden de Unionisten in de herfst van 2022 de Europese voetbalwereld. Een jaar later en drie speeldagen ver in de Europa League, editie 2023-2024, staan achter de naam van de Brusselaars vier punten en daarvoor moest al hard hard gewerkt worden.

Donderdagavond was Union in het stadion van Anderlecht lang op achtervolgen aangewezen tegen de felle Oostenrijkers uit Linz. Een late penalty, binnengetrapt door Puertas, en een kopbal van de eeuwige steunpilaar Burgess verhinderden dat het Europese avontuur van de leider in de Jupiler Pro League dit seizoen al voor de jaarwisseling voorbij was.

Uit alles bleek dat LASK momenteel een team is dat de wind in de zeilen heeft. Zelfbewust en met vol overgave trok het nummer van drie van de Oostenrijkse competitie ten strijde. De eerste mogelijkheid was ook voor de bezoekers, maar Mac Allister werkte een schot van Zulj net voor de lijn weg. Tien minuten later was Moris wel geklopt. De Nigeriaanse aanvaller Moses Usor rondde een perfecte Oostenrijkse aanval, die begon met balverlies van Castro-Montes, stijlvol af.

Union ging meteen in de achtervolging en leek nog voor het halfuur dankzij de kwieke Amoura op gelijke hoogte te komen, maar op de beelden, waartoe ook de Roemeense scheidsrechter zich moest wenden, bleek duidelijk dat Lazare bij het herveroveren van de bal een duw aan Horvath had uitgedeeld.

De Brusselaars, waar bij afwezigheid van de Zweed Nilsson Amoura en Rodriguez de aanval vormden, drong in het vervolg van de eerste helft wel aan, maar op slag van rust was de beste kans toch weer voor de Oostenrijkers. Ljubicic kreeg de bal net niet voorbij Moris.

Ook in de tweede helft bleef LASK een lastig te manoeuvreren tegenstander, maar in de slotfase forceerden de Brusselaars alsnog de ommekeer. Eerst trapte Puertas een penalty binnen en in blessuretijd schilderde hij een vrije trap op het hoofd van Burgess: 2-1.

Daarmee knoopt Union net op tijd weer aan met de lijn van vorig jaar. Het staat nu samen met Toulouse tweede in groep E, waar Liverpool ongenaakbaar is. Over twee weken kunnen de Brusselaars de opponent van vanavond definitief uitschakelen en verder schrijven aan een kopie van het succesverhaal van vorig jaar.