Red Lions walsen over Wales richting halve finales

TDN
© Belga
21/08/2019

De Belgische nationale hockeymannen hebben ook hun derde groepswedstrijd op het EK in eigen land gewonnen. De Red Lions versloegen dinsdagavond Wales met 6-0 in een demonstratiematch. België was door de zege tegen Engeland afgelopen zondag al zeker van een plaats in de halve finales.

België begon vinnig aan de partij, met na vier minuten een eerste goede kans voor Ukkelaar Tom Boon. De robuuste Welshmen moesten achter de bal aan hollen, terwijl de Lions geduldig controleerden. De opwinding kwam op het einde van het eerste kwart: Alexander Hendrickx (15.) brak de wedstrijd open met een doelpunt op een strafcorner. Nog geen halve minuut na de openingsgoal verdubbelde Boon (16.) de voorsprong na balverlies van Wales op het middenveld.

Fysieke suprematie

In het tweede kwart verhoogde België het tempo en slopen er iets meer slordigheden in het spel. Wales deelde enkele prikjes uit, maar de Belgen verdedigden uitstekend en kwamen nooit in de problemen. In minuut 26 rondde Nicolas De Kerpel een schitterende combinatie subtiel af tussen de benen van de Welshe doelman: 3-0. Even later pikte ook Brusselaar Cédric Charlier (29.) zijn doelpuntje mee met een pegel richting bovenhoek.

De fysieke suprematie van de Lions kwam helemaal tot uiting in het derde kwart: Wales kon de ruimtes niet meer belopen en België bleef hoog druk zetten. Het duurde dan ook niet lang eer Charlier zijn tweede van de avond (36.) maakte: een bolwassing dreigde voor de Welshmen. Drie minuten later mocht Thomas Briels een mooie aanval over verschillende stations afwerken en gaf het scorebord 6-0 aan.

'Vertrouwen getankt'

Met dertien doelpunten voor en geen enkele tegen trekken de Lions vol vertrouwen naar de halve finale van donderdag tegen Duitsland. "Ons eerste doel was geen goal incasseren", vertelde doelpuntenmaker Boon na de match. "Dat is gelukt. We hebben ook enkele details kunnen finetunen die minder goed waren in de vorige wedstrijden."

"We zijn klaar voor die halve finale en hebben tegen Wales nog eens extra vertrouwen getankt", aldus de Ukkelaar, die afgelopen zomer een gevoelige transfer maakte. De finale van het EK in Antwerpen staat op zaterdag 24 augustus op het programma. De Europese kampioen verovert een ticket voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio.