Roberto Martinez, bondscoach Rode Duivels

| Roberto Martinez, bondscoach Rode Duivels.

Rode Duivels tegen 'zwarte beest' Wales in laatste testfase voor WK

© Belga
22/09/2022

Met een thuiswedstrijd tegen Wales starten de Rode Duivels donderdagavond in het Koning Boudewijnstadion hun Nations League-tweeluik, waarin Nederland zondagavond in de ArenA de afsluiter is.

Meteen ook de laatste twee wedstrijden met inzet voor de WK-start, aangezien er in november enkel nog een oefenwedstrijd tegen Egypte in Koeweit op het programma staat.

Nations League

Er staat in de Nations League wel nog wat op het spel, maar als Nederland niets laat liggen in Polen, wordt het slotduel in de ArenA een bijzonder zware opdracht voor de Belgen. Bij een gelijke stand is immers het onderlinge resultaat doorslaggevend en nadien het onderlinge doelsaldo, en enkele maanden geleden op de Heizel gingen de Duivels met 1-4 onderuit tegen Oranje.

Daardoor is er in dat geval meer dan waarschijnlijk een zege met vier doelpunten verschil nodig in de Nederlandse hoofdstad, al hangt één en ander ook nog af van de resultaten op donderdag. Na vier speeldagen staan de Rode Duivels immers met zeven punten op de tweede plaats, op drie punten van leider Nederland, dat zijn tweeluik opent met een verplaatsing naar Polen.

Final Four

Enkel de groepswinnaar kwalificeert zich voor de Final Four, die in juni 2023 gespeeld wordt en waarvoor België een kandidaat-organisator is. Belangrijker dan de Nations League is het WK in Qatar, dat reeds om de hoek loert. Het tweeluik vormt een laatste test, vooraleer de bondscoach medio november zijn 26-koppige selectie voor het WK moet indienen.

Huldiging

Iets minder dan twee maanden voor de WK-start wordt zo een uitwuifwedstrijd gespeeld, met huldiging van de voormalige internationals Vincent Kompany, Thomas Vermaelen en Mousa Dembélé.

Na de match brengt Oscar and the Wolf de afterparty op gang met een liveversie van het officiële WK-lied Warrior. De Rode Duivels draven op in hun gloednieuwe, vlammende WK-shirts.

Selectie

Een Koning Boudewijnstadion in WK-sfeer dus, met mogelijk een eerste glimp van het elftal waarmee Martinez het WK zal aanvangen, op uitzondering van de geblesseerden. Achterin is het nog onduidelijk wie er op rechts komt te staan in de driemansverdediging, naast Jan Vertonghen en Toby Alderweireld.

Leander Dendoncker liet in het vorige tweeluik een meer dan degelijke indruk na, maar ziet zichzelf eerder als middenvelder. Net als Axel Witsel, die momenteel bij Atlético achterin moet depanneren. Dedryck Boyata en Jason Denayer zijn onbeschikbaar.

Met Anderlecht-verdediger Zeno Debast zit er een debutant in de selectie, ook Arthur Theate heeft amper internationale ervaring. Voorin is het uitkijken naar de prestatie van Michy Batshuayi als vervanger van de geblesseerde Romelu Lukaku en zijn de ogen gericht op Eden Hazard, die bij Real maar moeizaam van de bank geraakt.

Leandro Trossard ligt op die positie alvast op de loer. De overige posities in het elftal zijn zowat ingevuld.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni