Rookpot in tribunes bezorgt RSC Anderlecht opnieuw boete

© Photo News

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft dinsdag een boete van 2.500 euro opgelegd aan RSC Anderlecht, omdat supporters van paars-wit in de thuismatch van 3 november tegen Cercle Brugge een rookpot aanstaken.

In de negende minuut staken fans in de Noordtribune een rookpot af, met veel rookontwikkeling tot gevolg. Match delegate Kris Bellon nam het incident op in zijn verslag. Zelfs als de rookpot geen invloed uitoefent op het normale verloop van de wedstrijd, schrijft het nultolerantiebeleid van de voetbalbond voor dat RSCA vervolgd moet worden. Het Bondsparket eiste een boete van 2.500 euro.

Bert Van der Auwera, general counsel van RSCA, zette alle maatregelen uiteen die Anderlecht neemt om het nulgebruik van pyrotechnisch materiaal na te streven. Paars-wit verspreidde een lijst waarop de vergrijpen van supporters gekoppeld werden aan een strafmaat, een soort eigen indicatieve tabel dus.

Achtste veroordeling in 2019

Zo staat het gebruik van pyro gelijk aan een jaar stadionverbod. Bovendien investeerde RSCA in een nieuw camerabewakingssysteem dat vanaf 1 december operationeel zal zijn. Bij BRUZZ legde Van der Auwera al uit dat het daardoor makkelijker zal zijn om amokmakers te herkennen.

Hoewel de Geschillencommissie de Brusselse initiatieven toejuicht, kan ze niet voorbij aan de veelvoudige inbreuken van de voorbije maanden. Er wordt verwezen naar zeven gelijkaardige veroordelingen sinds februari 2019. Daarom besliste de Geschillencommissie om de vordering van 2.500 euro boete te bevestigen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?