RSC Anderlecht moet zich opnieuw verantwoorden voor homofobe gezangen

© Jan De Meuleneir/Photo News
| De supporters van RSCA zongen meermaals 'Alle boeren zijn homo's'. De geschillencommisie hoger beroep zag er eerder geen graten in, maar de voetbalbond dient beroep in tegen dat vonnis.

RSC Anderlecht moet zich op 12 september om 17u30 voor het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) gaan verantwoorden. Dat vernam persagentschap Belga maandag. Paars-wit kreeg geen straf voor de beruchte "Alle boeren zijn homo's"-gezangen van fans richting Club Brugge, maar het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) tekende beroep aan.

De match delegate die op 4 april aanwezig was in het Astridpark beschreef in zijn verslag verschillende spreekkoren. Zo weerklonk meteen na de aftrap het beruchte "Alle boeren zijn homo's". Dat lied werd op het einde van de wedstrijd nogmaals hernomen. Hoewel de Geschillencommissie Hoger Beroep een boete van 1.000 euro oplegde aan RSCA, was dat niet voor die bewuste liederen. "De woorden boer en homo zijn louter benamingen van een specifieke bevolkingsgroep, zonder discriminerende connotatie," luidde het vonnis.

Om die reden werd Club Brugge eerder door de voetbalbond vrijgesproken voor "Alle joden zijn homo's" in dezelfde wedstrijd, maar in beroep legde het BAS een voorwaardelijke boete op "omdat de holebigemeenschap zich beledigd kon voelen." RSCA mag zich aan een gelijkaardige straf verwachten.

Het is de tweede zaak op korte tijd die RSC Anderlecht moet uitvechten voor de arbiters van het BAS. Paars-wit tekende zelf immers beroep aan tegen de match achter gesloten deuren na supportersincidenten op het veld van Standard tijdens de play-offs van vorig seizoen. Eind juli vormde het BAS die sanctie om naar een voorwaardelijke match achter gesloten deuren, waardoor de Brusselaars de competitie konden aanvatten in een vol Lotto Park.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?