In beeld: kiss-in tegen homofoob geweld

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
21/04/2018

Aan de Beurs hebben vrijdagavond ongeveer 200 mensen deelgenomen aan een kiss-in. Al kussend protesteerden ze tegen homofoob geweld. Vorig weekend werd een getrouwd homokoppel nog aangevallen.

"De publieke ruimte is van ons." Met deze boodschap hield holebi- en transorganisatie RainbowHouse een kiss-in aan de Beurs, vlakbij de plek waar een groep jongeren, in de nacht van 14 op 15 april, twee jongemannen aanviel die hand in hand door het centrum van Brussel liepen. De twee, Clément en Jonatan, dienden klacht in bij de politie.

Een foto van het koppel was net ervoor gebruikt in een campagne die holebi's moest aanzetten om zich de openbare ruimte meer toe te eigenen. "Het is niet altijd evident om klacht in te dienen, want je voelt je niet altijd gehoord", zei een transgender, die deelnam aan de actie.

"Wij willen ons kunnen thuis voelen", reageert Brusselaar Miguel, die de kiss-in bijwoonde. "Wij willen op straat kunnen komen, net zoals iedereen, zonder ons onveilig te voelen."

'iedereen heeft recht op hetzelfde leven'

"Deze bijeenkomst is een andere manier om ons ongenoegen te tonen." Meer algemeen was het doel van de bijeenkomst om alle homofoob geweld aan te klagen.

"Ik denk dat het belangrijk is om ervoor te vechten dat iedereen - ongeacht afkomst, seksuele geaardheid of identiteit - het recht heeft op hetzelfde leven", zei deelnemer Artur Correia.

"Het is niet de eerste keer dat er geweld is, maar de samenleving is nu meer open en mensen durven er meer over te praten en het te delen. We zijn ons meer bewust van die realiteit, die al jaren zo is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , homo , homofobie , lgbt , Pride , Belgian Pride

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni