'RSCA-academie is kweekvijver voor Belgisch voetbaltalent WK'

© PhotoNews
| Verdediger Vincent Kompany, middenvelder Youri Tielemans en aanvaller Romelu Lukaku: alle drie kregen ze hun opleiding aan de RSCA-academie.

De hele wereld kijkt in spanning uit naar de wedstrijd tussen de Rode Duivels en de Braziliaanse selectie vrijdagavond. 'Waar komen die Belgische spelers eigenlijk vandaan?', vroeg de Britse kwaliteitskrant The Guardian zich af. Met Romelu Lukaku, Youri Tielemans en Vincent Kompany die hun opleiding in Brussel genoten, is de link met de academie van Anderlecht snel gelegd.

De Britse krant legt de Football Academy van Anderlecht onder de loep. RSC Anderlecht levert immers de meeste eigen opgeleide spelers in de Belgische eerste klasse. Het Anderlechtse trainingscentrum leidde acht van de drieëntwintig spelers op: te weten Romelu Lukaku, Vincent Kompany, Youri Tielemans, Leander Dendoncker, Dries Mertens, Adnan Januzaj, Michy Batshuayi en Marouane Fellaini.

“Dat is meer dan een derde van de ploeg, en tot nu toe hebben ze negen goals gemaakt tijdens het Wereldkampioenschap," schrijft The Guardian. "Dat zijn er twee meer dan hun Braziliaanse tegenstanders." De Rode Duivels nemen het vrijdag op tegen de Braziliaanse geel-groenen.

Een kleine greep uit spelers die een Anderlecht-opleiding genoten: Vincent Kompany leerde voetballen op de pleintjes van de Noordwijk, waar hij werd ontdekt door een scout van RCSA. Ook Youri Tielemans, die werd geboren in Ukkel, stroomde van de jeugdspelers van Anderlecht door naar RCSA en de Adnan Januzaj stapte van de jeugdopleiding van FC Brussels over naar die van Anderlecht.

Paars talent

Een van de redenen voor het succes is volgens de directeur van de Football Academy, Jean Kindermans, het 'Purple Talents'-programma: een schoolopleiding op maat met extra trainingen, waarbij de schoolresultaten even belangrijk zijn als de voetbalprestaties.

Belangrijk tijdens de training is volgens Kindermans bovendien dat de voetbalcoaches lang genoeg blijven om zo stabiliteit te kunnen bieden. Ook de kwaliteit van de coaches is belangrijk. “Onze coaches zijn vaak opgeleid door psychologen en pedagogen. Er is een mix tussen ex-profspelers en gediplomeerde coaches,” zegt Kindermans.

Tijdens hun training leren ze werken in verschillende opstellingen: van 3-4-3 tot 4-3-3, en de spelers wisselen regelmatig van positie. "Ik ben geen Godfather, maar ik geloof dat een opleiding tot veelzijdige speler ook intelligente mensen voortbrengt," sluit Kindermans af. "Als ze hier hun best doen, luisteren en hard werken, wie weet hoe ver ze kunnen komen?"

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?